Damberg om ”Unga mördare”: Klart att insatserna inte fungerat

Statliga pengar till brottsförebyggande arbete, enklare att lämna gängen och att vittna för sänkt straff.

Det är några åtgärder som inrikesminister Mikael Damberg (S) lyfter fram efter att ha läst Aftonbladets granskning ”Unga mördare”.

– Jag tror väldigt mycket på tidiga och snabba insatser från socialtjänsten och polisen när det går åt fel håll, säger han.

Totalt 58 domar där en tonåring dömts för mord, mordförsök eller medhjälp till mord de senaste fyra åren ingår i granskningen.

Problem i skolan, insatser inom socialtjänsten och upprepad brottslighet har ofta funnits med i bilden före de aktuella händelserna.

Inrikesminister Mikael Damberg har följt granskningen.

– Ganska skrämmande läsning om hur unga människor dras in i kriminalitet, fastnar där och därmed utsätter andra för väldigt grovt våld, säger han.

Inrikesministern menar att det är viktigt att samhällets insatser för att förhindra brottslighet granskas. Men han håller inte helt med om att det är tydligt att det förebyggande arbete som gjorts inte fungerat.

Mikael Damberg
Mikael Damberg

– Granskningen utgår från dem som är i brottslighet och som har mördat människor. Det är klart att insatserna inte har fungerat där. Men granskningen visar ju inte alla de barn som har fångats upp av förskola, skola och socialtjänst. Det vill jag ändå påtala, att det görs stora insatser för att fånga upp unga människor, säger han.

Fältassistenter

Damberg menar dock att samhällets förebyggande arbete måste öka. Om detta menar han att det finns en samsyn mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Kommunerna kommer inte klara det här ensamma. Det kommer att krävas statliga nya insatser för att kommunerna ska orka med. Framför allt för de som har störst behov i skola och socialtjänst.

Exakt hur regeringen och samarbetspartierna vill öka de förebyggande insatserna vill Damberg inte säga. Det ska man återkomma till.

Men han menar att det till exempel kan bli fråga om mer pengar till kommunerna för sådant som fältassistenter i särskilt utsatta områden på kvällar, nätter och helger, men också ny lagstiftning.

Statlig avhopparverksamhet

Annat som han lyfter fram handlar om att bygga ut möjligheten att lämna ett kriminellt liv. De flesta avhopparverksamheter drivs i dag av kommunerna, men också staten måste ta ett större ansvar, framhåller Damberg. En utredning ska nu ta fram en plan för detta.

– När man läser intervjuerna med de här killarna så är det många som vittnar om att det kriminella livet var inte så glamoröst. Inte så mycket pengar men mycket oro och ångest. Och det visar också Brottsförebyggande rådets rapport om de här miljöerna, att man lider ganska mycket och drömmer om ett Svensson-liv.

– Då måste det också finnas större möjligheter att hoppa av.

Kronvittnen

Men också frågan om kronvittnen, möjlighet att vittna mot de egna kriminella organisationerna mot löfte om sänkt straff, ska utredas.

Det sker inom ramen för det 34-punktsprogram mot gängvåld som tagits fram i samarbete mellan regeringen och alla partier utom Sverigedemokraterna. M, KD och L lämnade dock samtalen innan de slutfördes.

– Har man en kombination med kronvittnen och ett avhopparprogram så tror jag att det skulle kunna vara väldigt intressant för flera av de här unga killarna som hamnat väldigt snett i livet, säger Damberg.

Publisert:

LÄS VIDARE