Regeringen avskaffar id-kontroller

Regeringen har beslutat att ta bort id-kontrollerna på buss, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige.

Samtidigt kommer gränskontrollerna att förstärkas.

– Vi gör nu bedömningen att id-kontrollerna kan upphöra den fjärde maj, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Den 4 maj löper dagens id-kontroller mellan Sverige och Danmark ut, som infördes i januari 2015 i samband med flyktingkrisen. Beslutet har setts som en av anledningarna till att det i dag kommer färre asylsökande till Sverige, då många saknar giltiga handlingar.

Kontrollerna har förlängts vid flera tillfällen, med motiveringen att situationen i omvärlden är osäker. Men nu har regeringen beslutat att ta bort id-kontrollerna på buss, tåg och färjor mellan Danmark och Sverige. Det görs natten mellan onsdag och torsdag. Id-kontrollerna mellan Tyskland och Sverige behålls dock.

Det meddelades på en presskonferens där inrikesminister Andres Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) medverkade. Anledningen är att antalet asylsökande i dag inte är lika många och att kontrollerna då inte har någon funktion.

Anna Johansson menar att hon har förståelse för att id-kontrollerna, som gjorts i Danmark av transportörerna själva, har varit frustrerande för pendlarna i Öresundsregionen.

– Nu säger myndigheterna att de inte längre är nödvändiga. Då blir det naturligt att inte förlänga dem. Vi gör nu bedömningen att kontrollerna kan upphöra den fjärde maj. Vi står beredda att återinföra dem och vi skulle behöva, säger hon.

Samtidigt meddelade man att gränskontrollerna, som görs av polisen vid den svenska gränsen, kommer att förstärkas och permanent behållas på en hög nivå.

– Polisen har skärpt gränskontrollerna. Det har varit hundraprocentiga gränskontroller på tåg de senaste veckorna och så ska det vara, säger Anders Ygeman.

Han slog också fast att regeringen kommer att få extra resurser för de permanenta gränskontrollerna, upp till 80 miljoner kronor per åt. Regeringen kommer också att skärpa kontrollen vid Öresundsbron med fordonsröntgen och kameraövervakning. Dessutom vill man införa så kallade gränsnära kontroller, som innebär att polisen kan kontrollera id-handlingar i närheten av flygplatser, väg och tåg.

Miljöpartiet har länge drivit på i regeringen för att id-kontrollerna ska slopas.

– Utan oss hade det här inte hänt, säger en källa.

LÄS OCKSÅ:

EFTER FLYKTINGHÖSTEN: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna

Publisert: