Aftonbladet Inizio

Centern knappar in på Moderaterna

Av: 

Kenan Habul

SAMHÄLLE

Moderaternas tapp i opinionen ser ut att ha avstannat.

Samtidigt noterar Centerpartiet rekordhöga 13,3 procent i Aftonbladet/Inizios väljarbarometer.

Nu skiljer endast 3,5 procentenheter de två största Allianspartierna åt.

– Det har varit en formidabel uppgång för Centern som mer än dubblat sitt stöd sedan ett år tillbaka, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Mätningen som gjordes mellan 24 april och 1 maj visar att Moderaterna skulle få 16,8 procent av rösterna om det var val idag.

Samma siffror som för två veckor sedan – det sämsta resultatet sedan mätningarna inleddes.

– Det hinner hända väldigt mycket i opinionsmätningarna, mycket som kan hända innan valdagen, säger Anna Kinberg Batra (M) om de låga siffrorna.

Men ändå ett litet trendbrott.

Den ständiga nedgången sedan augusti förra året ser ut att ha brutits. Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel från januari i år, då hon hävde förbudet för samtal med SD, ser ut att få effekt, enligt Karin Nelsson.

– Frågan är förstås om de kan tappa så mycket mer. Men det är en viktig symbolik i att nedgången ser ut att ha avstannat, säger Karin Nelsson.

Anna Kinberg Batra säger fortfarande att det är viktigt att prata med alla partier, men kan vara självkritisk till en brist i kommunikationen vid sitt SD-utspel.

– Vi måste kunna prata med alla partier men vi vill inte sitta i regeringen med varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Bästa resultatet för Centern

Allianskollegorna i Centerpartiet kan glädja sig åt ett ”all time high”-resultat i Aftonbladet/Inizio. De får stöd av 13,3 procent av väljarna.

Enligt Karin Nelsson märks en tydlig Annie Lööf-effekt. Sedan Centerledaren återvände från sin föräldraledighet i slutet av mars förra året har stödet för partiet ständigt ökat.

Lööf upplevs som trovärdig och har lyckats locka över en del före detta moderater och miljöpartister, enligt Nelsson.

– Centern och Moderaterna börjar närma sig varandra, men fortfarande är Anna Kinberg Batra den mest troliga statsministerkandidaten om Alliansen vinner valet.

Miljöpartiet under tre procent

Med dagens siffror är Alliansen en tydlig vinnare med 39,8 procent av rösterna, mot de rödgrönas 36,2.

Socialdemokraterna noterade en ökning efter terrorattentatet i Stockholm och fick 28,3 procent av rösterna. Nu backar partiet nästan två procentenheter.

– Vid den typ av händelsen brukar väljarna samlas kring det statsbärande partiet. Men den effekten brukar vara ganska kortvarig vilket vi ser nu.

Och siffrorna är ingen munter läsning för Miljöpartiet. De ökar visserligen med 0,4 procent med landar långt under riksdagsspärren.

– Att de ligger på runt tre procent är ett bekymmersamt läge. De får inte genomslag för de frågor de ansvar för i riksdagen. Väljarna upplever att Centern är lika bra på miljön och att Liberaler och Socialdemokrater har lika stor trovärdighet i utbildningsfrågan.

Även Sverigedemokraterna backar en halv procentenhet till 20,7 procent. 

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Mellin: Om krisen fortsätter – de kan ersätta AKB

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Moderaterna

Annie Lööf

Centerpartiet

Opinionsundersökningar

Miljöpartiet