MP: ”Utesluter inte förbud mot plastkassar”

LINKÖPING. På Miljöpartiets initiativ ska regeringen satsa 100 miljoner på att begränsa problem med plaster i miljön.

På sikt utesluter de gröna inte förbud eller högre skatt på plastkassar.

– Det kan behövas förbud eller andra styrmedel framåt, säger språkröret Gustav Fridolin.

När Miljöpartiets kongress inleddes i fredags var det språkröret Isabella Lövin som höll tal inför ombuden. I dag var det hennes kollega Gustav Fridolin som klev upp på scenen. Efter talet lanserade han, tillsammans med Lövin och miljöminister Karolina Skog (MP) en nyhet inför höstens statsbudget.

Miljöpartiet har fått med sig Socialdemokraterna på en satsning för att försöka begränsa problemen med plaster i miljön. Det handlar om 100 miljoner kronor per år under 2018–2020. Fridolin lyfte framför allt fram problemen med plaster i haven. MP ser det som ett internationellt problem, men menar att också Sverige måste göra sitt.

– Om vi fortsätter som nu kan vi ha mer plast i havet än fisk 2015. Det hotar så klart miljön men även miljarder människors försörjning. Det hotar i slutet hela den globala ekonomin. Då måste vi ta globala initiativ. Om en vecka samlas världen, efter en inbjudan från Sverige och Fiji i FN, men också göra vårt här hemma för att minska nedskräpningen.

Utesluter inte förbud

En av insatserna i satsningen handlar om ökade resurser till städning av stränder. Framför allt i Bohuslän, på Sveriges västkust, har man haft stora problem med plast som sköljs upp på stränderna.

– Det är en av de hårdast drabbade regionerna i Europa, mycket av Europas plastskräp sköljs iland där. Då behöver vi också se till att vi kan städa upp och få bort den plasten så att den vare sig hamnar där eller i havet, säger Fridolin.

Dessutom vill regeringen stärka arbetet mot spridningen av så kallade mikroplaster, små plastartiklar, och sprida kunskap och främja forskning på området.

Ett av de stora problemen när det gäller plastskräp handlar om plastpåsar. Flera andra länder har tidigare infört förbud mot kassar av plast. I Sverige har regeringen beslutat att alla som säljer kassarna ska arbeta för att användandet minskar.

Men Fridolin menar att det ännu inte är dags för ett förbud.

– Vi vill se till att vi får bättre alternativ. Men då gäller det att vi får full kunskap om vad alternativen är. Men vi utesluter inte att det kan behövas förbud eller andra styrmedel framåt.

Publisert: