Åkesson varnar Kristersson: ”Känner ingen lojalitet”

avPär Karlsson

M-ledaren Ulf Kristersson utesluter samtal med Sverigedemokraterna för att trygga stöd för en eventuell regering.

Men han kan inte räkna med stöd av Jimmie Åkesson om inga samtal förs.

SD är beredda att fälla även en Alliansbudget.

– Så länge ingen pratar med oss känner jag ingen lojalitet med någon, säger Åkesson.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson

På torsdag inleds Sverigedemokraternas landsmöte i Norrköping. Där ska partiet fastslå den politik som man ska möta väljarna med under valåret 2018. Inför samlingen mötte i dag partiledaren Jimmie Åkesson riksdagsjournalisterna för att svara på frågor på en lång rad områden.

På sistone har den nyvalda Moderatledaren Ulf Kristersson slagit fast att partiet under hans ledning inte kommer att samtala, förhandla eller kompromissa med SD på några nivåer. Däremot ser han inga problem om SD röstar för M:s förslag eller stödjer en Alliansregering.

Åkesson har under flera års tid sagt att han ser en koalition mellan M, KD och SD som det mest naturligt regeringsunderlaget. Men så verkar alltså inte bli fallet.

”Bara lojalitet med våra väljare”

Det är i dag två partier, M och KD, som vill bilda en Alliansregering även om de borgerliga partierna blir mindre än de rödgröna. En sådan skulle bygga på stöd från SD. Men om inte Åkessons parti släpps in i värmen för samtal och överläggningar så kan varken Kristersson eller KD-ledaren Ebba Busch Thor räkna med stöd.

– De enda jag har lojalitet med är de som röstar på vårt parti. Det är klart att om man sätter sig ned och förhandlar fram en budget eller överenskommelse, då är man lojal också gentemot den och sina avtalspartners. Men så länge de andra partierna inte ens vill prata med oss så har jag ingen lojalitet med dem. De kan inte förvänta sig vårt stöd utan någon som helt eftergift, säger han.

SD-ledaren var i dag tydlig med att det inte spelar någon roll för honom om det är en moderat eller socialdemokratisk statsminister som han stödjer, så länge SD får igenom sin politik. Han stänger inte heller dörren för att fälla en Alliansbudget på precis samma sätt som hans parti röstade ned regeringens budget hösten 2014.

– Jag är bara intresserad av vilken politik som kommer ut i slutändan. Sedan hur det sker är ganska ointressant. Så mycket som möjligt av vår politik ska genomföras och vi kommer att arbeta därefter, att rösta därefter i riksdagen.

”Kommer ur samma mylla som S”

På sistone har Åkesson förändrat sitt tonläge kring Socialdemokraterna. I en intervju med SvD nyligen sa han att partiet har en mycket bättre invandringspolitik än Centerpartiet, som Ulf Kristersson vill regera med.

Under dagens träff slog han också fast att SD och S kommer ”ur samma mylla” och har mycket gemensamt när det gäller bland annat fördelningspolitik.

– S har övergett mycket av den där myllan. Men relevansen finns ju där, i den meningen att i grunden skulle vi kunna komma överens om en hel del grundläggande värden kring folkhemmet och sådana saker, men jag tror inte att S i dag är särskilt intresserade av det tyvärr.

I Danmark har det socialdemokratiska partiet fördjupat sitt samarbete med Dansk Folkeparti, som står SD nära. Åkesson ser ännu inte någon liknande utveckling i Sverige, men tycker att det som händer är mycket intressant.

– Jag har pratat ganska mycket med DF:s partiledare Kristian Thulesen Dahl om deras förhållande till regeringen och deras roll i dansk politik sedan 15 år tillbaka. Det är få partier som utanför regeringsmakten har lyckats påverka så mycket som de har gjort. Det är en förebild för mig på många sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM