Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

M-kritik: ”Regeringen bryter överenskommelse”

Publicerad 2016-04-06

Regeringen mildrar skärpningarna av flyktingpolitiken.

Enligt Moderaterna bryter man därmed mot delar av överenskommelsen med Alliansen från i höstas.

– Det skapar frågor om man kan lita på regeringen och hur vi ska göra med framtida samarbeten, säger den integrationspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M).

Inom kort ska regeringen lägga en proposition på riksdagen bord som innebär kraftiga lagskärpningar av flyktingpolitiken. Grunden till förslaget presenterade man redan i vintras, men i dag meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) att man gjort vissa lättnader i åtstramningarna efter hård kritik från flera remissinstanser.

Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att hennes parti delar regeringens syn att det behövs skärpt politik.

– Flyktingkrisen är inte över, den som tror det är naiv. Vi moderater har drivit regeringen framför oss både vad det gäller tillfälliga uppehållstillstånd och skärpt försörjningskrav. Det kommer på plats nu och det är viktigt.

Men samtidigt vänder sig Moderaterna kraftigt emot flera av de förändringar som regeringen i dag gick ut med. Det handlar bland annat om att man i vissa fall vill använda systemet för kvotflyktingar för att få till familjeåterförening.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen vill byta ut kvotflyktingar, som är de mest skyddsbehövande, mot anhöriginvandrare. Det bryter också mot den uppgörelse vi gjorde i oktober där vi var överens om att utöka kvotflyktingsystemet, säger Svantesson.

Hård kritik från M

Morgan Johansson meddelade också att man inför en åldersgräns på 25 år när det gäller regeln att asylsökande måste skaffa sig ett arbete för att få permanent uppehållstillstånd. Enligt Johansson gör man det för att unga människor ska ha tid att gå ut gymnasiet.

Även här är Elisabeth Svantesson är kritisk.

– Det tycker vi är orimligt. Vi menar att en 23-åring som får ett arbete och kan försörja sig själv måste ha samma chans till ett permanent uppehållstillstånd som en 50-åring. Vi ser att fler behöver komma i arbete och få sitt första jobb. Då måste vi öka drivkrafterna till det, inte försvåra. Därför menar vi att det är en märklig åldergräns.

Hon menar att även den frågan bryter mot uppgörelsen från i höstas, då regeringen och Alliansen kom överens om skärpt migrationspolitik.

– Det är då märkligt att regeringen inte har kontaktat oss i den här frågan utan presenterar det här i dag. Det skapar frågor om man kan lita på regeringen och hur vi ska göra med framtida samarbeten.

SD: ”Det kommer inte att räcka”

Moderaterna vill ännu inte ge besked om man kommer stödja regeringens proposition när den når riksdagen senare i vår.

– Det får vi återkomma till. Nu ska ju regeringen först presentera en proposition och komma med den till riksdagen där den ska behandlas. I grunden är vi positiva, för Sverige behöver en skärpt migrationspolitik. Men det finns delar som vi tycker är mycket anmärkningsvärda.

Även Sverigedemokraterna var var kritiska efter regeringens presskonferens. Partiets gruppledare Mattias Karlsson beklagar förslagen som lagts fram "liberaliseras".

– Sverige har en väldigt stark tilldragningsfaktor, eftersom vi har haft ett så pass vidlyftigt regelverk och så pass stora invandrargrupper redan. För att Sverige inte ska bli det mest attraktiva landet i Nordeuropa, skulle vi behöva ett striktare regelverk än våra grannländer. Det får vi inte. Det kommer inte att räcka, säger han till TT.

ANNONS