M-ledaren attackerade Löfvens Sverige

avAnette Holmqvist, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Partiledardebatt i riksdagen stördes av åhörare

1 av 9

Anna Kinberg Batra gick till attack mot situationen "i Stefan Löfvens Sverige". Hon pratade om stenkastning mot blåljuspersonal och en miljon människor i utanförskap.

– Men statsministern verkar nöjd, säger hon.

M-ledarens anförande i partiledardebatten stördes av en kvinna i publiken som skrek och fördes ut ur plenisalen.

När riksdagsårets första partiledardebatt drog i gång klockan 9 i dag var Moderatledaren Anna Kinberg Batra först ut i talarstolen.

Hon inledde med en beskrivning av kvinnor i invandrartäta Göteborgsförorten Bergsjön som vill komma in i samhällsgemenskapen, men som trots flera år i Sverige fortfarande inte lyckats.

– Det är tio gånger vanligare att en utrikesfödd blir bidragsberoende, säger hon.

– Den här utvecklingen måste brytas. Språk och jobb behövs för vägen till självständighet.

Kinberg Batra talade också om attacker på blåljuspersonal, om skolor som inte fungerar och använde gång på gång uttrycket "i Stefan Löfvens Sverige".

– Sverige är på väg åt fel håll, men den enda som är nöjd är statsministern och hans regering, säger hon.

Stördes av åhörare

Anna Kinberg Batra tvingades till en tillfällig paus i sitt anförande då en kvinna i publiken plötsligt började skrika "nej, nej, vad fan, hjälp". Kvinnan fördes snabbt ut från plenisalen. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om en person som skrek på grund av sjukdom.

– Det handlade om ett sjukdomsfall, personen mår bra nu, säger Anna-Karin Jonsson, biträdande säkerhetschef i riksdagen.

När Stefan Löfven gick upp och tog replik på Kinberg Batra slog han tillbaka mot hennes attack genom att konstatera att Alliansen styrt Sverige i åtta år.

– Ni sänkte skatterna med 140 miljarder i stället för att prioritera skolan, välfärden och klimatet. Det var en avveckling av den svenska modellen, vi har bytt inriktning nu, säger han.

Löfven: Attack på svenska modellen

Stefan Löfven gick i sin tur till attack mot Alliansen och de förslag om skattesänkningar, återinförande av stupstocken i sjukförsäkringen och sänkt a-kassa som han menar hotar den svenska modellen för arbete och trygghetslösningar.

– Det här är inget annat än en avvecklingsplan på den svenska modellen, säger han.

Stefan Löfven slog även tillbaka mot Alliansledarens attack om utanförskapet i Sverige:

– Moderaterna själva har ju konstaterat att de socialt utsatta områden ökade under er regeringstid. Ni var så upptagna med att sänka skatterna så ni slarvade med utbildningen.

Ordväxling med Åkesson

Statsministern hamnade också i en ordväxling med SD-ledaren Jimmie Åkesson om pensionärsskatten.

– Det vore hedersamt om ni kunde erkänna att ni röstade nej till en motion som skulle minska skatten för pensionärerna – är du stolt över det?

Åkesson kontrade med orden:

– Jag är stolt över att vi gjorde vad vi kunde för att stoppa en inkompetent regering.

ARTIKELN HANDLAR OM