”Kommer kalla Morgan Johansson till rätten”

avOlof Svensson

Ocean Gala-ägarna anklagar även justitieministern

1 av 3

Företaget bakom Ocean Gala stämmer Migrationsverket på 250 miljoner kronor.

De anklagar även justitiedepartementet och justitieministern för att vara involverade i härvan.

– Vi kommer att kalla Morgan Johansson till rättegången för att vittna. Vi har bevis i form av hemliga dokument som visar att han är involverad, säger Kjell Tandberg, talesperson för företaget.

Företaget Floating Accommodations har lämnat in en stämningsansökan mot Migrationsverket och kräver nu minst 250 miljoner kronor i skadestånd.

Kjell Tandberg, delägare i Floating Accommodations, säger att summan baseras på förlorade intäkter sedan i våras, då kontraktet skrevs.

– Vi har haft andra förfrågningar, till exempel att använda fartyget i OS i Rio. Men Migrationsverket sa nej, vi vill fortfarande ha fartyget, vilket har inneburit att vi inte kunnat använda det till något annat, säger Kjell Tandberg.

Hemliga tips och dokument

I stämningsansökan anklagar Floating Accommodations även justitiedepartementet för att vara involverat i ärendet.

"Migrationsverket har fört en dialog med justitiedepartementet om hur Migrationsverket skulle kunna komma ur avtalet samt hur Migrationsverket taktiskt skulle tänka för att undvika att hamna med för många boendeplatser på fartyg." står det.

Kjell Tandberg anklagar även justitieminister Morgan Johansson för att vara involverad, bland annat genom mejlkorrespondens med kommunen om fartygets framtid.

– Vi har bevis, hemliga tips och dokument, som visar att Morgan Johansson har varit direkt involverad i det här. Morgan Johansson kommer bli en av de som vi kommer att kalla som vittnen när det blir rättegång, säger Kjell Tandberg.

Har skickat flera fakturor

Asylbåten Ocean Gala ligger sedan i mitten av juni i Utansjö hamn i Härnösand.

I början av juli meddelade Migrationsverket att man inte anser att fartyget uppfyller det som krävs för att det ska bli ett asylboende. Floating Accommodations hävdar däremot att fartyget står klart för att ta emot boende vilken dag som helst.

Sedan i somras har bolaget skickat tre fakturor till Migrationsverket på sammanlagt 81 miljoner kronor.

Migrationsverkets presskommunikatör Ulrika Langels svarar:

”Processen ser ut så att domstolen kommer utfärda stämning och först då får vi ta del av de handlingar som inkommit till domstolen. Vi kommer därefter att titta på detta och inkomma med ett yttrande med vår inställning i frågan. Innan dess kommer vi inte att kommentera detta ytterligare.”

Vill du läsa fler sådana här nyheter? Följ Aftonbladets samhällsredaktion på Facebook!

Tipsa oss på samhalle@aftonbladet.se