Försvaret av Gotland

Löfven pressas om Nordstream 2

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Regeringen har inte gett besked om man kommer försöka stoppa Nord Stream från att hyra hamnen i Slite under bygget av den nya gasledningen.

Men oppositionen eldar på och kräver svar genast.

– Det vore mycket riskabelt att lämna över hamnen till ryssarna. Jag fattar inte vad det är Löfven väntar på, säger Jan Björklund (L).

Planerna på ännu en gasledning mellan Ryssland och Tyskland via Östersjön, Nord Stream 2, är just nu omdebatterad i Europa. Men även i Sverige engagerar frågan.

Företaget Nord Stream, som ägs till 51 procent av ryska Gazprom, vill nämligen hyra hamnen i gotländska Slite och använda hamnen i Karlshamn under bygget.

På Gotland finns det en politisk majoritet för en uthyrning om redan innan jul ska politikerna rösta om frågan. Men allt fler kräver nu att regeringen, av säkerhetspolitiska skäl, sätter stopp för planerna.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att han ser med oro på projektet Nord Stream 2, men han har inte satt ned foten om hur han ser på eventuella uthyrningar av hamnarna.

Vill invänta möte innan besked

Löfven vill i stället invänta mötet den 13 december då kommunalråden från Gotland och Karlshamn ska träffa försvarsminister och utrikesministern för att diskutera frågan.

– Men vi kommer naturligtvis att bevaka svenska säkerhetspolitiska intressen, sa Löfven till Aftonbladet tidigare i veckan.

Men från oppositionen pressas Löfven nu hårt. Liberalernas partiledare Jan Björklund menar att statsministern bord gett besked för länge sen.

– Det vore mycket riskabelt att lämna över hamnen i Slite till ryssarna. Jag fattar inte vad det är Löfven väntar på, det är dags att sätta ned foten, säger han.

L-ledaren menar att hamnen i Slite är oerhört känslig ur säkerhetspolitisk synpunkt.

– Den ligger på östra sidan på Gotland, där passerar ju ryska örlogsfartyg hela tiden. Att lämna över en ny modern hamn mitt på Gotland till ryssarna vore helt fel som säkerhetspolitisk signal. Det är också ett stort risktagande om det skulle bli en konflikt, säger han.

Hårda krav på Löfven

Att hamnen hyrdes ut för ett par år sedan under bygget av den första ledningen, utan nämnvärda protester, menar Björklund inte spelar någon roll i dag.

– Vi har nu ett helt annat säkerhetspolitiskt läge. Vi har sett stor militär rysk upprustning i Östersjön och ett aggressivt beteende med både kränkningar och provokationer.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf kräver svar.

– Jag ser ju att Löfven är väldigt stressad över frågan. Den svenska regeringen måste agera så att man inte ger fri lejd till Slite hamn åt en aggressiv främmande makt.

Både Björklund och Lööf är däremot överens med statsministern att Sverige inte själva kan stoppa hela projektet Nord Stream 2 själva, det kan bara ske på EU-nivå.

Löfven har sagt att han vill att EU-kommissionen ser över frågan utifrån flera aspekter - bland dem miljö, säkerhet och konkurrensskäl och sedan kommer med besked.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvaret av Gotland

Gazprom

Nord Stream 2

Gotland

Stefan Löfven

Jan Björklund

Annie Lööf