Löfven slår fast att MP:s kris försvårat för regeringen

Av: Anette Holmqvist, Jonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Regeringens arbete har försvårats av krisen i Miljöpartiet.

Det slog statsminister Stefan Löfven fast vid en pressträff i riksdagen i dag.

– Den här veckan har inte varit bra, säger han.

Stefan Löfven frågades ut i riksdagen under torsdagen. Mycket av tiden ägnades åt den senaste tidens avslöjanden kring Socialdemokraternas samarbetspartner i regeringen, Miljöpartiet.

Även efteråt, när statsministern höll pressträff, var det MP:s kris som avhandlades.

Stefan Löfven inledde med ett kort anförande där han slog fast att regeringen ska stå upp mot diskriminering och för jämställdhet i alla sammanhang.

– Det ska vara fullständigt klart att vi har nolltolerans, säger han.

"Underlättar inte"

På frågan om MP är en belastning för regeringen framhöll Löfven att S och MP har "ett väldigt viktigt politiskt arbete tillsammans", som handlar om att stärka skola, välfärd och jobb.

– Så det är klart att den här veckan vi har bakom oss inte har varit bra. Det är ingenting som underlättar det politiska arbetet. Men jag beklagar inte bevakningen och granskningen, den är en viktig del av den svenska demokratin.

Löfven berättade också att han under dagen haft möte med MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Vad har du sagt till språkrören?

– Jag har sagt att vi ska stå upp för det vi vill att Sverige ska präglas av. Människors lika värde, exempelvis rättstaten och jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi får aldrig tveka på det. Vi måste visa integritet och när vi finns i olika sammanhang är det precis det vi ska stå upp för. Vi representerar Sveriges regering och inga andra.

"Jag tar både kvinnor och män i hand"

Hur ser du på att en kandidat till MP:s partistyrelse vägrar ta kvinnor i hand?

– Jag tycker illa om det. Jag förstår inte det. För mig är människors lika värde på riktigt och då tar jag både kvinnor och män i hand.

Hur försäkrar du dig om att det inte kommer fler problem med MP längre fram?

– Det frågar jag hela tiden, finns det något mer jag borde veta? Nu har jag fått svar att det finns det inte. Men jag kan aldrig garantera något.

Publicerad: