Stefan Löfven

"Vi ska se till att det blir ordning och reda"

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfven om flyktingmottagandet

Regeringen har anklagats för att sakna svar på hur Sverige ska klara trycket från allt fler asylsökande och flyktingar.

Nu slår Stefan Löfven tillbaka – och menar att regeringen fokuserar på att lösa utmaningarna.

– Vi ska se till att det blir ordning och reda i flyktingmottagandet, säger han.

Nyligen gick Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson ut och beskrev situationen i det svenska flyktingmottagandet som "akut". Han menade att utmaningen är så stor att alla berörda myndigheter nu måste hjälpas åt. Samtidigt har en rad kommuner som tar ett stor ansvar larmat om att de måste få stöd för att klara mottagandet och de ekonomiska kostnader som det innebär.

Varje dag söker sig människor från stora delar av världen till Sverige. Bara de ensamkommande flyktingbarnen uppgår hittills i år till över 8 000 personer.

Samtidigt har regeringen Löfven, både av politiska motståndare och allmänhet, anklagats för att sitta tyst.

"Regeringen ser utmaningen"

Men det är en bild som statsminister Stefan Löfven inte delar. I samband med en presskonferens där han presenterade regeringens jobbpaket berättade statsministern att han förstår att människor är oroliga över flyktingsituationen – och att man arbetar på bred front med lösningarna.

– Det är klart att vi ser det och förstår att folk ställer sig frågan, hur fungerar det egentligen? Jag har sagt många gånger att det är en utmaning för vårt land, det är ingen tvekan om det, men vi agerar också, säger han.

Bland annat framhåller han att Sverige initierade den diskussion som nu pågår i EU om att fler länder måste ta ansvar för flyktingar. I dag drar Sverige och Tyskland ett tungt lass.

– Jag tog upp det med Angela Merkel i februari i Berlin och vi har drivit det vidare. Vi har nu en diskussion i EU och det har för första gången i sommar fattats beslut om en fördelning. Jag är inte helt nöjd med resultatet, men det är ett trendbrott som har skett.

Fler boenden 

Men Stefan Löfven menar att man även arbetar med lösningar för den situation som nu råder i Sverige.

– Vi ska se till att det blir ordning och reda på flyktingmottagandet. Det handlar bland annat om att bygga fler egna anläggningsboenden så att människor som i dag utnyttjar den här situationen och tjänar grova pengar på den inte ska kunna göra det. Och vi ska klämma åt dem som säljer jobberbjudanden och pass och missbrukar dem, säger han.

Enligt Löfven handlar det också om att snabba på processerna för att få in dem som kommer till Sverige i jobb och utbildning.

– Vi ska se till att validera deras kunskaper direkt och ge dem den kompletterande utbildning de behöver, så att de snabbt kan komma in i arbetslivet och göra rätt för sig och vara med och bygga Sverige, säger han.

En annan nyckel, menar han, är att få till stånd tidigare språkutbildning.

– Vi ska se till att man får svenskutbildning redan när man är på ett anläggningsboende, innan man har fått asyl.

Finansministern lovar pengar

Samtidigt slår Stefan Löfven fast att regeringen fortsatt kommer att stå upp för en human flyktingpolitik.

– Vi gör en rad åtgärder och vi kommer att fortsätta att söka fler åtgärder för ordning och reda, samtidigt som vi står upp för att människor som har behov av skydd också ska få det, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) framhåller i sin tur att det är viktigt att alla Sveriges kommuner hjälps åt i flyktingmottagandet. Samtidigt menar hon att de som dragit ett stort lass kommer att kompenseras.

– Det är självklart så att kommuner som tar emot också ska ha goda ekonomiska förutsättningar att göra det, det kommer vi att återkomma om, säger hon.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Magdalena Andersson

Migrationsverket

EU