V-kravet: Maxtak på ränteavdraget

”Det är de med högst inkomster som har de största avdragen”

Vänsterpartiet ställer krav inför samtalen om bostadskrisen.

Partiet vill ha ett maxtak för ränteavdragen på 40 000 kronor per år.

Pengarna ska satsas på nya bostäder.

– Det är inte rimligt att man får göra avdrag för vilka belopp som helst. Vi vet att det är de med högst inkomster som har de största avdragen, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V).

Statsminister Stefan Löfven (S) har bjudit in allianspartierna och V till block­överskridande samtal om bostadspolitiken. Förhandlingarna inleds i morgon.

Regeringen har sagt att det måste byggas 700 000 nya bostäder fram till 2025 för att möta bostadsbristen.

Inför förhandlingarna ställer nu V krav på att ränteavdragen blir en central del i en uppgörelse. I dag får den som betalar ränta på lån göra avdrag med 30 procent av utgiften, på den totala skatten. Det kostar staten cirka 30 miljarder per år.

”Är en rättvisefråga”

V vill se ett tak på avdraget på max 40 000 kronor per år. Dessutom vill partiet att procentsatsen sjunker med en procent per år ­under fem år, från dagens 30 till 25 procent i ett första steg. Målet är att skapa ­utrymme i statens finanser för bostadsbyggande.

Fokus är att byggandet av nya hyresrätter ska öka ­rejält, enligt ekonomisk-­politiska talespersonen ­Ulla Andersson. V-förslaget handlar även om att ta ­ansvar för prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

– Ränteavdragen har en prisstegrande påverkan. För oss som vänsterparti är det även en rättvisefråga. Det är inte rimligt att man får göra avdrag för vilka ­belopp som helst.

”En procent per år”

I dag finns inget tak alls på ränteavdraget, men det trappas ner för ränte­utgifter över 100 000 kronor.

– Vi har gjort en bedömning och lagt taket på 40 000 kronor. Det är inte så många som har ränteavdrag där över. De som har det har väldigt höga inkomster och kommer att klara av det, ­säger Andersson.

Hon lyfter också fram att det vore orimligt att gå fram för snabbt med ­nedtrappningen av ränte­avdraget.

– Vi vet att många männi­skor på grund av bostadsbristen har tvingats skuldsätta sig när de köpt bostad. Då har vi tyckt att en procent per år är en rimlig ­avtrappning, på ett lån på två miljoner handlar det om 33 kronor i månaden, det bör man kunna planera för.

Bostadssatsningar

Flera partier i riksdagen har sagt att de vill se över ränteavdragen. Ulla Andersson hoppas att ­partierna kommer överens i frågan.

– Det vore jättebra om man fick en blocköver­skridande överenskommelse. Det skulle innebära ­stabilitet och människor kan planera sin ekonomi.

V räknar med att deras samlade förslag skulle ­ styra om 3,2 miljarder ­kronor av statens finanser nästa år - från ränteavdrag till ­bostadssatsningar.

Publisert:

LÄS VIDARE