SD-väljare rasar mot partiet: ”Vi är skitbesvikna”
Uppdaterad 2018-09-09 | Publicerad 2018-09-06
Sverigedemokraternas olika besked om dubbla medborgarskap får hård kritik även i de egna leden.
Anna, med rötter i Sydamerika, tänker inte längre rösta på SD.
– Partiet har skött det här ganska uselt. Det känns som att de ägnar sig åt damage control för att inte tappa röster.
När den finska tidningen Helsingin Sanomat tog upp frågan om dubbla medborgarskap i ett reportage sa Sverigedemoraternas presstjänst först att inga, inte ens nordiska medborgare, skulle undantas från principen om att man i Sverige endast ska få ha svenskt medborgarskap.
Uttalandet modifierades sedan då svensk media hakade på den finska artikeln, och SD meddelade att nordiska medborgare visst ska kunna ha två pass.
Men kritiken lät ändå inte vänta på sig.
Anna, som egentligen heter någonting annat, är i 30-årsåldern och född i Latinamerika men har bott nästan hela sitt liv i Sverige.
Hon vill inte ha sitt namn i tidningen för att hon är rädd att reta upp både sverigedemokrater och deras motståndare.
Hon hade tänkt rösta på SD på söndag.
– Jag är så innerligt trött på att vissa andra invandrare inte sköter sig och för att varken media eller några andra partier har velat ta tag i problemen, förklarar hon.
Men SD:s olika besked om dubbla medborgarskap har fått henne att tänka om.
”Ett desperat försök att inte förlora röster”
– Jag ser det som ett desperat försök att fiska tillbaka röster som de riskerar att förlora eftersom de har starkt stöd bland Sverigefinländare.
Frågan kan få många SD-sympatisörer med rötter i andra länder att välja ett annat parti, tror Anna. Själv funderar hon på Moderaterna eller Medborgerlig samling.
– Många av mina kollegor med rötter i Iran, Turkiet och andra länder som möter negativa sidor med mångkulturen har tänkt rösta på SD. Men vi vill i framtiden ha möjligheten att exempelvis kunna flytta tillbaka till de länder vi är födda i. Många av oss har släkt och familj där.
Väckte ramaskri
Anna är inte ensam om sin kritik.
TV4:s politiska expertkommentator Marcus Oscarsson skriver på sin FB-sida att frågan har väckt ett ”ramaskri” och att han har fått upprörda mejl från 300 personer.
Flera SD-sympatisörer har även skrivit negativa kommentarer på partiets officiella Facebooksida:
”Vi är tusentals som har utländska sambor. Det sabbar bara för oss”, skriver en person.
”SD har just förlorat min röst”, skriver en annan.
”Vi är skitbesvikna på SD”, skriver en tredje.
Efter den massiva kritiken har SD gått ut med ytterligare förtydliganden och sagt att ingen som har dubbla medborgarskap i dag ska påverkas om partiet i framtiden lägger fram ett skarpt förslag i frågan.
– Det hela känns oerhört diffust och som ett tafatt försök att vara alla till lags som i stället resulterar i att de tappar all trovärdighet både hos svenskar och invandrare som vill rösta på dem, säger Anna.
Socialdemokraterna som i valets slutskede attackerar SD:s politik på flera områden har förstås snappat upp den interna kritiken.
S: Sex av tio vill ha kvar dubbla pass
För att ytterligare kunna sätta press på SD har S nu låtit göra en opinionsundersökning i frågan.
Enligt den säger sex av tio tillfrågade ja till påståendet att ”dubbelt medborgarskap ska vara tillåtet enligt regler som gäller i dag”, visar undersökningen, gjord av Novus.
Det finns ingen officiell statistik om hur många svenskar som har dubbelt medborgarskap. Men enligt Novus kan, lågt räknat, uppemot 500 000 röstberättigade svenskar ha två pass.
”Kan kosta SD många röster”
För civilminister Ardalan Shekarabi (S) är slutsatsen klar: SD:s linje om att inte tillåta dubbla medborgarskap har ingen folklig förankring.
– Den här frågan kan kosta Jimmie Åkesson och hans parti många röster. Jag har mött många väljare under de senaste dagarna som själva drabbas eller har anhöriga som påverkas som nu tvekar att rösta på SD, säger Ardalan Shekarabi.
Han kallar SD:s inställning i frågan – att man i princip bara ska få ha svenskt medborgarskap – för ”skamlig”.
– Vi pratar om grupper som har varit med och byggt det här landet. Vi pratar om arbetskraftsinvandrare som har lagt 50 år av sina yrkesliv åt att arbeta i svensk industri. Vem är Jimmie att avgöra vem som är svensk och lojal mot Sverige?
”SD:s undantag en efterkonstruktion”
Att SD efter kritiken hävdat att medborgare i de nordiska länderna ska vara undantagna och att det egentligen inte finns något skarpt förslag ger Shekarabi inte mycket för.
– Reaktionerna blev så hårda första dygnet att SD börjat vackla. De kom med undantag som de aldrig nämnt och som inte står i några dokument.
Även källor med insyn i partiet säger att de aldrig tidigare hade hört om speciella regler för nordbor.
– Det verkar vara en efterkonstruktion. Ingen har helt enkelt tänkt på problemet förrän nu, säger en av Aftonbladets uppgiftslämnare.
Fick veta om undantaget när pressen började fråga
Undantag för nordiska medborgare går inte heller att hitta i SD:s officiella dokument eller uttalanden av partiföreträdare. Riksdagsledamoten David Lång har tvärtom krävt att bara svenskt medborgarskap ska gälla i en motion för fyra år sen, som partiet ställde sig bakom.
Paula Bieler är migrationspolitik talesperson för SD.
Så här säger hon:
– Saken är den att vi inte lagt fram några konkreta förslag på det här området. Det är inte märkligt att man inte hittar undantagen om det enda som finns är principiella grundställningstaganden.
När bestämdes om undantag för de nordiska länderna?
– Jag kan inte minnas exakt när, var och hur den diskussionen var uppe tidigare. Mattias Karlsson (SD:s gruppledare i riksdagen, reds anm) gjorde ett väldigt bra inlägg där han lyfte fram olika delar av principprogrammet som sammansatt leder till den hållning man har.
Visst, men när sa man det explicit?
– Jag tror inte att den frågan dykt upp så att man hade behövt säga det explicit. Så det vet inte jag om det har har sagts explicit tidigare av den enkla anledningen. När och var och hur man gör de överväganden, det kan Mattias svara på bättre än jag.
Själv berättade hon offentligt om undantaget första gången torsdagen den 23:e september när Uutiset, nyheter på finska började ställa frågor.
Hon säger att hon befann sig på ett valmöte och bollade snabbt med gruppledaren och partiets pressavdelning.
– Vi hann förmedla det till Uutiset, så att de hann precis få in det i sin sändning att vi har ett undantag där.
”Socialdemokrater sprider lögner”
Paula Bieler är medveten om den hårda kritiken även inom de egna leden. Men hon hävdar att det beror på att Socialdemokraterna ”sprider lögner”. De skrämmer upp väljare med förslag som inte finns, menar hon.
– Jag tycker att det är väldigt olyckligt och synd om vi skulle förlora röster på att väljarna blir lurade. Vi har inte föreslagit förbud mot dubbla medborgarskap. Vi tvingar ingen att välja mellan olika medborgarskap. Vi kommer inte att eftersöka människors pass. Men det är så det har lagts fram.