”En utmaning för partiet”

avMattias Lönngren

Statsvetare om m-politikernas kritik mot FRA-lagen

Den kritik som nu riktas mot FRA-lagen kommer från moderata kommunpolitiker.

– Vill Fredrik Reinfeldt ha full backning av partiet bör han lägga ned förslaget eller ändra det, säger Anders Westholm professor i statskunskap vid Uppsala universitet.

Det här är en av de tyngsta attackerna mot lagen - den kommer inifrån partiet och den kommer från lokal nivå.

– Det här innebär en rejäl utmaning för partiet. Det är en tydlig markering att man har problem med att förankra beslutet på lokal nivå, säger Anders Westholm.

Kommande veckorna viktiga

– Det intressanta är vad som kommer hända de närmsta månaderna, kommer det att bli någon reaktion. Kör Reinfeldt över opinionen kommer han bli svagare inom partiet, säger han.

Westholm poängterar att det här utspelet inte nödvändigtvis speglar vad majoriteten av moderaterna i kommunnivå tycker i frågan om FRA-lagen. Men det visar ändå på en bred förankring mot FRA-lagen.

– Vill Reinfeldt ha full backning av partiet bör han ta tillbaka eller ändra i förslaget, säger Westholm.

Reinfeldt backar inte

Den här påtryckningen tror ändå inte Westholm kommer förändra Reinfeldts inställning och han tror dessutom att han kan ta några fler.

– Jag tror nog han står sig ett tag till. Det finns två tydliga motpoler inom partiets idéologi - de som ser på den säkerhetsmässiga asspekten kontra de som lyfter fram integritetsfrågor. Så för en moderat är det inte självklart i vilket läger man ställer sig. Båda finns i den historiska bilden av partiet, menar Anders Westholm.

ARTIKELN HANDLAR OM