Lööf om Alliansbråket - ”Vi måste samla oss”

M-ledaren Ulf Kristersson riktar hård kritik mot Annie Lööf efter att Centerpartiet meddelat att man stödjer regeringens förslag om de ensamkommande.

Men Lööf står på sig och manar till ett mer sansat tonläge inom Alliansen.

– Nu måste vi samla oss och ha fokus på hur vi ska bedriva valrörelse tillsammans, säger hon.

Tongångarna har varit hårda efter att Centerpartiet meddelade att man stödjer regeringens lagförslag som rör ensamkommande unga.

I och med att Annie Lööfs parti gav grönt ljus har förslaget, som kritiserats hårt av bland annat Lagrådet, tillräckligt med stöd för att röstas igenom i riksdagen.

Cirka 9 000 ensamkommande från Afghanistan, som fått nej på sin asylansökan, får nu en ny chans att få tillfälligt uppehållstillstånd vid studier i Sverige.

Kritiken från övriga Allianspartier, som kommer rösta nej, blev omgående hård. M-ledaren Ulf Kristersson, Alliansens statsministerkandidat, sågade beslutet fullständigt.

”Olyckligt för Alliansen”

På sin Facebook skrev han att beslutet var olyckligt i sak, men även olyckligt för Alliansen som helhet. Den borgerliga koalitionen är sedan tidigare splittrad i synen på vilken migrationspolitik som Sverige ska ha.

Nu svarar Annie Lööf på kritiken - och hon står på sig.

Även hon är tydlig med att frågan är olycklig för Alliansen.

– Den har varit det under hela mandatperioden, säger hon.

Men C-ledaren pekar på att det var det inte bara är hennes parti som valt att spela solo inom Alliansen under mandatperioden. När den hårdare tillfälliga lagstiftningen kring migrationen infördes 2016 var det Moderaterna som tillsammans med regeringen och Sverigedemokraterna röstade för, medan övriga Allianspartier röstade nej.

– Då var det Moderaterna som ensamt Alliansparti som stödde regeringen. Centerpartiet har i väldigt få frågor gått ensamma med regeringen i olika frågor. Det här är en av få frågor som vi har gjort det under mandatperioden, säger Lööf.

Hon menar att Alliansen nu måste fokusera framåt, på vad man vill göra efter valet, och inte fastna i bråk om annat.

– Vi har siktet tydligt inställt på att byta ut Stefan Löfven och forma en ny Alliansregering. Vi måste se till att ha ett ansvarsfullt tonläge mot varandra och ha fokus på vad vi vill göra efter valet. Vi må landa på olika ståndpunkter, både vid den första tillfälliga lagen och nu i den sista. Men nu måste vi samla oss och ha fokus på hur vi ska bedriva valrörelse tillsammans.

Står fast vid beslutet

Samtidigt manar nu Lööf till samling över blockgränsen när det gäller framtidens migrationspolitik.

– Det måste vara slut på den här ”lappa och laga”-politiken som har varit den här mandatperioden. Efter valet nu så är det viktigt att vi formar en förutsägbar långsiktigt hållbar migrationslagstiftning. Den måste ta sin utgångspunkt i den politik som Alliansen och regeringen kom överens om i den blocköverskridande överenskommelsen från 2015.

Om själva beslutet i sak, som rör de ensamkommande, står hon fast.

– Där landade vi i att de medmänskliga konsekvenserna skulle bli ofattbart stora för dessa ungdomar om vi stoppade det. Men vi säger också att det här är en engångsföreteelse från Centerpartiets sida.

Publisert:

LÄS VIDARE