Valet 2018

Filmen där lokala SD-toppen hyllar Putin: Sann nationalistledare

Av: 

Kenan Habul

SAMHÄLLE

SD-toppen i Växjö, Nils Sjöqvist Axelsson, har umgåtts med högerextrema kroppsbyggare – kopplingar som han har försökt dölja.

I en video på nätet hyllar den lokala SD-ledaren den ryske presidenten Putin.

– Putin är en sann nationalistledare. I ett av sina bästa tal berättar han att minoriteter inte ska vänta sig privilegier oavsett hur högljutt de gapar, säger han.

Nu riskerar han uteslutning ur partiet.

Nils Sjöqvist Axelsson, 24, har gjort en snabb karriär inom Sverigedemokraterna.

Han blev medlem våren 2017 och är i dag ordförande för lokalavdelningen i Växjö.

Men enligt tidningen Smålandsposten har han också rört sig i högerextrema kretsar.

Han var med i The Northern brothers fram till vintern 2017 som den antirastiska tidskriften Expo beskriver så här:

”Northern brothers är en extremnationalistisk styrketränargruppp, som på videos på nätet diskuterar politik varvat med träningsråd. I den politiska propagandan talas det om att de tränar för "det stundande kriget" och om hotet från "anti-vita", ett vanligt uttryck inom vit makt-miljön”.

Positivt inställd till NMR

The Northern brothers är också en undergrupp till högerextreme youtubern The Golden One – som egentligen heter Marcus Follin.

Follin ska ha sagt sig vara positivt inställd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, enligt ett reportage i Dagens Nyheter.

Smålandsposten skriver att det på internet finns flera filmer där Nils Sjöqvist Axelsson och Follin ses träna ihop.

Förutom träningstips och högröstade tal om vikten att ”göra vad som krävs för att rädda nationen, kulturen och Moder Svea” finns även videoklipp där Sjöqvist Axelsson hyllar Putin.

”Dyrkar sitt land”

– Putin är en sann nationalistledare som dyrkar sitt land, säger Sjöqvist Axelsson och fortsätter:

– I ett av sina bästa tal berättar han att minoriteter inte ska vänta sig privilegier oavsett hur högljutt de gapar om diskriminering.

Men när hans politiska karriär inom SD började ta fart försökte Nils Sjöqvist Axelsson sopa igen spåren efter sig på internet.

Enligt Smålandsposten försvann allt material kopplat till The Northern brothers från nätet i februari 2017 och även hans konton på Facebook och Instagram raderades. Kort där efter gick han med i SD; i maj blev han ersättare i byggnadsnämnden och han är numera ordförande för ordförande i Växjö.

Aftonbladet har förgäves sökt Nils Sjöqvist Axelsson.

Känner inte till

För Smålandsposten beskriver han samröret med högerextremister som ”ungdomssynder”.

På frågan om Putinhyllningen från Smålandspostens reporter svarar han så här:

– Jag känner inte till att jag ska ha sagt det men är villig att påstå att citatet i så fall är ensidigt och taget ur sitt sammanhang, vilket inte ger hänsyn till hela bilden. Jag har en mer nyanserad bild av Ryssland än så.

Till Smålandsposten säger Nils Sjöqvist Axelsson även att ”många i partiet har sett filmerna” men Henrik Gustafsson, informationschef på Sverigedemokraterna, säger att uppgifterna är nya för partiledningen.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det hela vilket också är grunden till att partiapparaten, med tillhörande arbetsordning och hantering, har initierats. Detta är på intet sett uppgifter vi ser lättvindigt på, säger Gustafsson.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Nils Sjöqvist Axelsson är också ett ”prioriterat ärende” hos partiets medlemsutskott.

– Jag kommer att lyfta upp honom som ett snabbärende. Sen måste han få möjlighet att ge sin version. Därefter fattar medlemsutskottet sitt beslut och skickar det vidare till partistyrelsen för beslut den 23 april, säger Magnus Olsson, ordförande i medlemsutskottet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkesson om kritiserade SD-filmen: Är det här på riktigt?

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Sverigedemokraterna

Smålandsposten

Ryssland

Vladimir Putin