Ny samordnare mot våldsbejakande extremism

Anna Carlstedt blir ny Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.
Anna Carlstedt blir ny Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Anna Carlstedt blir ny Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Hon har tidigare varit ordförande för Svenska Röda korset, ett uppdrag hon lämnade i höstas.

Anna Carlstedt tar över arbetet den 1 januari.

Anna Carlstedt tar över en till viss del kritiserad verksamhet. I förra veckan presenterade regeringen en egen larmrapport där det bland annat framgick att stödtelefonerna som är till för föräldrar som är oroliga över att deras barn ska dras in i extremistmiljöer inte fungerar. Hillevi Engström, nuvarande samordnare, gick samma dag ut med tung kritik mot hur arbetet fungerade när hon tillträdde .Hon pekade ut sin företrädare Mona Sahlin som huvudansvarig för problemen i verksamheten.

Anna Carlstedt understryker att mycket av det arbete som samordnaren i dag gör fungerar väldigt bra.

– Ska vi komma ett steg till i insatserna mot extremism så krävs insatser för alla samhällets aktörer, säger hon.

Varför är du rätt person för det här uppdraget?

– Jag tror att med min långa erfarenhet av forskning och samverkan mellan civilsamhället och myndigheter så kan jag bidra. Det här är ett uppdrag som bygger på att man får till samarbete mellan olika aktörer.

Kommer du förändra arbetet något sätt?

– Jag förstärker gärna samverkan med civilsamhället. Jag har sett på nära håll håll hur det blir när myndigheter samverkar, till exempel flyktingsituationen förra hösten. Där sa regeringen att man inte hade klarat situationen utan civilsamhället.

I går inträffade ett vad som tros vara ett nytt terrorattentat. Hur reagerade du på det, med tanke på att du nu tagit dig ann den här uppgiften?

– Det jag tänker är att det är väldigt mycket som står och väger. Vi ser hot, hat och främlingsfientlighet, vi ser våldsbejakande extremism. Men vi ser också ett enormt engagemang. Det är viktigt att vi inte låter rädslan tar över och styra oss.

I samband med att den nya samordnaren presenterades gick Hillevi Engström igenom hur verksamheten ska se ut i framtiden. Hon berättade att kommunerna ska har en avgörande roll i arbetet att fånga upp personer som kan vara på väg in i radikala miljöer. Hon och regeringens utredare vill också att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska ha det största ansvaret för samordnaren.

Anna Carlstedt var fram till i höstas ordförande för Svenska Röda korset. När hon slutade sa hon i ett uttalande att det berodde på bristande samsyn mellan henne och de andra i styrelsen. 

Publisert: