Philip Botström

SSU-toppens stöd till Sjöstedt efter hotet om att fälla Löfven

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Jonas Sjöstedt hotar med att försöka fälla Stefan Löfven.

V-ledaren får oväntat stöd från SSU-toppen Philip Botström – som vill att Sjöstedt bjuds in i värmen igen.

– Man kommer behöva samtala med Vänsterpartiet och hitta sätt där man kan bibehålla stödet från V, säger han.

Ett av Jonas Sjöstedts hot är att fälla regeringen om den inte skrotar två förslag i Januariavtalet som V är starkt emot.

– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får den det, sa Sjöstedt till Aftonbladet nyligen.

Philip Botström, SSU-ordförande, vill att Löfven bjuder in Sjöstedt i värmen igen.

V måste få inflytande

Socialdemokraternas ungdomsförbunds ordförande, Philip Botström, säger att han har förståelse för Jonas Sjöstedts krav. Han är dock kritisk till hoten om att fälla regeringen, som han liknar vid politisk cirkus.

Trots det vill han att Stefan Löfven slutar stänga ute Vänsterpartiet från politiskt inflytande. I Januariavtalet finns en klausul om att V inte ska få något inflytande. Men Löfven var beroende av Sjöstedts stöd för att kunna bilda regering.

– Januariavtalet är endast möjligt med Vänsterpartiets stöd. Att försöka utestänga V kommer man att behöva ompröva, säger Botström.

Statsminister Stefan Löfven (S) och SSU-toppen Philip Botström under valkampanjen 2018.

Inte genomföra kritiserade förslagen

Tycker du att Löfven ska lyssna på Sjöstedt och inte gå vidare med de två förslagen?

– Ja, det var det de var tvungna att göra för att undvika misstroende mot Eva Nordmark. Alternativet är hot om extraval och misstroendeomröstning, säger Botström.

Finns det fler frågor där Löfven bör gå Sjöstedt till mötes?

– Vänsterpartiet har pekat ut två frågor som de kommer försöka fälla regeringen på, för mig handlar det om att undanröja de hoten. Annars kommer regeringen att falla. 

Ser du inte en risk att Januariavtalet spricker då?

– Om Januariavtalet ska kunna fortsätta behöver man V:s stöd. V har visat sig vara beredd att göra gemensam sak med SD, M, KD, det är ett nytt läge i svensk politik. Då måste C och L bestämma sig: fortsätta hålla V utanför, eller riskera hela regeringssamarbetet.

S: Avtalet ligger fast

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad skriver i ett sms: ”För vår del ligger avtalet fast, och det är så jag uppfattar de andra partierna också. Sedan kan det utöver avtalet finnas frågor där vi kommer överens med Vänsterpartiet.”

Hon tillägger att det är oseriöst av V att samla stöd från det högerkonservativa blocket för att försöka fälla regeringen.

Fotnot: På tisdagsförmiddagen framförde Sjöstedt nya krav, om att regeringen ska ge besked i frågan om pengar till kommunerna. Intervjun med Botström gjordes innan det kravet framfördes.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, hotar att fälla regeringen.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

V-ledaren: Vi kommer starta förberedelser för nyval

ÄMNEN I ARTIKELN

Philip Botström

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven

Januariavtalet (JA)