S-kongress 2019

Persson: Så måste Löfven göra för att vinna tillbaka väljare

S-kongress i Örebro

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Socialdemokraterna är stukade efter valet trots att man sitter kvar vid makten.

Ex-statsministern Göran Persson menar att partiet mått bättre.

– Nu gäller det för socialdemokratin att komma tillbaka så tydligt som möjligt till sitt traditionella och klassiska budskap, för att återvinna de väljare som har lämnat oss, säger han.

En av de som kommit för att lyssna på Stefan Löfvens tal på S-kongressen i Örebro var förre partiledaren Göran Persson.

Den nuvarande ledningen inte vill kännas vid att det finns en oro inom arbetarrörelsen efter det låga valresultatet och kring delar av den politik man nu ska driva till följd av Januariavtalet.

Men Persson har en annan bild.

– Som parti har vi mått bättre, säger han.

Tillbaka till klassisk S-politik

Han säger dock att S trots att man tappade stöd i valet, präglas av ett gott självförtroende.

– Det är ju till följd av att man ju gjort den här uppgörelsen, som är historisk i svensk politik. Men sedan ska det levereras också. Vi ska komma ihåg att det inte bara är socialdemokratin som tar en väldig risk med den här uppgörelsen. Det gör ju Centerpartiet och Liberalerna också. Det har vi ju sett efter att uppgörelsen blev träffad. Det är ett formativt skede. Håller det här, som nu har ingåtts, då har vi en ny politisk situation.

Framöver kommer det inte räcka för S att bara stå upp för den uppgörelse man slutit över blockgränsen, säger Persson.

– Nu gäller det för socialdemokratin att komma tillbaka så tydligt som möjligt till sitt traditionella, klassiska budskap, för att återvinna de väljare som nu har lämnat oss.

Konkret ser han flera politiska områden, som väljarna förknippar med S, där man måste gå på offensiven.

– Vi har ett pensionssystem som är världens elegantaste, dock med bristen att det ger för låga pensioner, vilket inte är helt oviktigt. Det måste det rättas till och partiet måste gå ut och säga att vi inte är nöjda med det här. Då måste man tillföra mer pengar till pensionssystemet och då måste man också våga säga att det kommer inkräkta på löneutrymmet de närmaste åren. Annars blir det ett elände.

”De äldre och barnen ligger alla varmt om hjärtat”

Dessutom står Persson fast vid att S måste arbeta för att dagens kommunalskattesystem slopas.

– Vi kan inte ha en ordning där de som betalar högst kommunalskatt också får sämst service. Det är en orimlig situation. Lös det, gärna tillsammans med borttagandet är värnskatten. Då har man ju en liten skattereform som heter duga.

Dessutom menar den gamla S-ledaren se att partiledningen måste vara oerhört tydliga under mandatperioden, när Januariavtalet ska genomföras.

– Resurserna har vi lyckats säkra genom att vi nu samarbetar med liberala och centerpartister. Men man ska inte säga mer pengar till kommunerna, det tror jag folk är trötta på att höra. Men de äldre och barnen, det ligger alla varmt om hjärtat och det är socialdemokratiska frågor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Stefan Löfven: S ska leda kampen mot hedersbrott

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongress 2019

Göran Persson

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Socialdemokrati

AB Voice