Coronapandemin

Målet: få reda på vilka som är immuna

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Inom några veckor ska tiotusentals svenskar testas för covid-19 – varje vecka.

Regeringen hoppas att man på sikt ska kunna få reda på vilka som varit sjuka och blivit immuna.

– Här behöver Folkhälsomyndigheten följa utvecklingen eftersom vi i dag inte vet hur länge man är immun, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hittills har cirka 36 000 svenskar testats för covid-19, men inom ett par veckor ska den siffran öka rejält. I dag meddelade regeringen att provtagningen utökas kraftigt.

I början av coronautbrottet i Sverige testades alla som misstänktes vara smittade, men sedan lades strategin om. Nu testas enbart de som är på sjukhus eller tillhör riskgrupp.

Folkhälsomyndigheten har nu fått i uppdrag att skyndsamt ta fram en ny strategi som ska rullas ut inom några veckor. Målet är att 20 000–30 000 personer då ska testas varje vecka.

Socialminister Lena Hallengren under en presskonferens på tisdagen.

”Vill kunna utvidga testerna”

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger att målet med de utökade testerna, utöver att minska smittspridningen, framför allt är att frigöra personal inom den redan ansträngda vården, men även andra samhällsviktiga yrken som polis och räddningstjänst.

– Då behöver inte folk i den gruppen vara hemma på grund av en oskyldig förkylning. Vi vill kunna utvidga testerna i första hand till den typen av personal så att de kan återgå till jobbet så snabbt som möjligt, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren (S) berättade också att man på sikt hoppas kunna testa antikroppar, så att man ska kunna se vilka som redan haft covid-19 och därmed kan räkna med att vara immuna en period.

De som blivit immuna skulle kunna återgå till arbetet omgående, utan någon fara för sin egen hälsa. Men än så länge är kunskapen om immuniteten bristfällig.

– Det är något som man successivt får mer kunskap om, här behöver Folkhälsomyndigheten följa den kunskapsutvecklingen eftersom vi i dag inte vet hur länge man är immun. Men det är testning vi ser fram emot, säger Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren (S).

”Tagit upp det på varje möte”

Flera andra partier har under en tid krävt att regeringen ska utöka testerna, framför allt Moderaterna. Partiledaren Ulf Kristersson säger att det är bra att regeringen satsar på mer provtagning.

– Jag har tagit upp det på varje möte med statsministern. Nu är de intresserade, så var det inte riktigt innan. Det här är en oerhört viktig signal, både till sjukvårdspersonal som får veta om de är sjuka och får hålla sig hemma, eller tvärtom.

Han fortsätter:

– Men det är också en mycket bredare signal till näringslivet att kunna återstarta ekonomin så småningom genom att människor som har varit smittade och nu är friska fullt ut kan komma tillbaka till arbetslivet.

ANNONS

Känner du dig orolig över covid-19 och vill prata med någon? Boka tid för trygga samtal med en psykolog online - du får alltid hjälp inom 24 timmar.

Extern länk från Mindler

Läs mer

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Isabella Lövin

Lena Hallengren

Tester

Ulf Kristersson

Folkhälsomyndigheten