Maud Olofssons ilska: Omoget av M och KD

Förra C-ledaren går till angrepp efter budgetbråket

En gång såta vänner.

Men efter oppositionens senaste budgetmanöver riktar nu förra C-ledaren Maud Olofsson hård kritik mot Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD).

– Jag tycker att det är ett omoget beteende, säger hon.

En samlad opposition kör över regeringen i riksdagen och tvingar dem att förändra årets budget.

Agerandet har väckt ilska, både hos regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

En av dem som reagerat är Maud Olofsson. Hon är mycket besviken på KD och M.

– Svenska folket har rätt att kräva att det finns ordning och reda i riksdagen. Det är jag uppvuxen med, att det finns regler som följs. Det skapar stabilitet. I de länder där inte ansvarsfullheten finns, så går det i regel inte bra, säger hon.

Maud Olofsson går till rasande angrepp mot KD och M efter deras budgetmanöver i riksdagen.
Maud Olofsson går till rasande angrepp mot KD och M efter deras budgetmanöver i riksdagen.

En riksdagsmajoritet bestående av M, KD, SD och V är överens om att 2,5 miljarder kronor extra ska satsas på välfärden genom en extra ändringsbudget. Det är första gången en opposition använder den manövern.

”Omoget beteende”

Beslutet innebär också att regeringen kommer tvingas stryka flera av sina reformer, bland annat utvecklingstid (som förut hette friår) och sänkt arbetsgivaravgift genom så kallat ingångsavdrag.

Partierna motiverar sitt agerande med att regeringen helt enkelt inte klarat av att satsa på välfärden i tid och inte har stöd för sina förslag i riksdagen.

Men Maud Olofsson säger att både M och KD är ute på en farlig resa.

Olofsson menar att en budget måste hanteras som en helhet och att tydliga spelregler måste gälla.

– Det är klart att man inte gillar alla beslut i en budget om man är i opposition. Men det är ändå så att det är viktigt att följa spelreglerna. Då vet varje regering vad som gäller. Det motverkar ansvarslöshet. Det var det som var problemet innan 90-talskrisen, utgifter kom som inte finansierades på ett bra sätt. Det träsket ska vi inte tillbaka till.

Men regeringen måste väl ha stöd för sin politik i riksdagen?

– Ja, men vi har en sammanhållen budgetprocess. Det innebär att utgifter och skattesänkningar som man lovar ska också finansieras i en helhet. Om varje parti kan lyfta upp just sina olika hjärtefrågor så slutar det med att ingen tar ansvar.

Försvårar för Alliansen

Olofsson tror att Kristersson och Busch Thor nu gör det ännu svårare att återskapa Alliansen, som havererade efter senaste valet.

– Det kommer ju inte att underlätta, jag vet inte vad M och KD har att vinna på det här.

– Och V är beredd att göra upp med SD, det är så mycket konstigt som händer nu.

Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson får hård kritik av förra C-ledaren Maud Olofsson.
Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson får hård kritik av förra C-ledaren Maud Olofsson.

Maud Olofsson, som var C-ledare 2001–2011, är i dag ordförande för Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Hon är kritisk till att de sänkta arbetsgivaravgifterna via ingångsavdraget nu stryks.

– M och KD tillsammans med V driver igenom skattehöjningar för företagen och ger mer pengar till offentlig sektor, det är svårt att hänga med.

– Jag var aktiv länge i politiken och tog på mig ett ansvar för att ha ordning och reda. Jag har hyllat riksdagen som beslutsorgan, man har under alla år tagit det ansvaret. Jag är orolig för att man är på väg att släppa det.

Även före detta M-ledaren Anna Kinberg Batra är kritisk till hur oppositionen agerar. På Instagram skriver hon att processen kring den svenska statsbudgeten ofta väckt respekt ute i världen.

En sammanhållen budget är viktigt även när en minoritetsregering styr, skriver hon.

Publisert:

LÄS VIDARE