Löfven: Vi kommer ett steg närmare sanningen

Stefan Löfven (S) har upprepade gånger sagt att han tror på Lisbeth Palme.

Men trots att åklagaren nu lägger fram ett helt annat namn tror statsministern att gåtan kommit ett steg närmare en lösning.

– Jag vill innerligt att det ska läka såren, säger han.

Det är en känslosam dag inom socialdemokratin. Mordet på Olof Palme är ett trauma som påverkat partiet under de 34 år som gått sedan mordnatten i februari 1986.

Men nu får alltså gåtan ett svar. Åklagaren Krister Petersson presenterar ”Skandiamannen” Stig Engström som den trolige mördaren.

”Hade all anledning att tro”

Stefan Löfven har alltid tidigare stått bakom Lisbeth Palmes version med Christer Pettersson som mördare.

– Jag hade all anledning att tro på en så tillförlitlig person som Lisbeth Palme, som var där, säger han.

Stefan Löfven om att Stig Engström pekas ut som Olof Palmes mördare.
Stefan Löfven om att Stig Engström pekas ut som Olof Palmes mördare.

När han nu har tagit del av den nya polisutredningen konstaterar han att det ser ut som man kommit närmare ett svar än tidigare.

Därefter tillägger han att det har begåtts många fel i den tidiga mordutredningen.

– Vi kan konstatera, som åklagare Petersson gör nu, att det gjordes så mycket fel där i början. Man avskrev den som nu är skäligen misstänkt på ett tidigt stadium, det gjorde att det spåret inte blev ordentligt utrett. Åklagaren säger att om man då hade gjort som nu hade man haft skäl för ett frihetsberövande.

Palmeutredningen har tidigare granskats i en kommission. Någon ny granskning är ingenting Löfven förordar i dag.

Närmare sanningen

I stället hoppas han att åklagarens besked ska skänka lugn.

– Jag vill innerligt att det ska läka såren. Jag tror att vi kommer ett steg närmare sanningen i dag, men det enda som definitivt hade kunnat avgöra är en lösning där man också hade kunnat peka ut en person som levde, och hade kunnat bli dömd. Eller om det på ett annat sätt hade funnits en teknisk bevisning.

Stefan Löfven framhåller att det är ett grundligt arbete som gjorts av Palmeutredarna, som också får stöd av familjen Palme.

– Även om familjen också är besviken över att det inte finns någon riktigt konklusion kring vem som är skyldig, så hör jag att också de tror att det här nog är så nära sanningen som man kan komma.

Åkesson är besviken

Flera andra partiledare har också kommenterat beskedet.

Jimmie Åkesson (SD) sticker inte under stolen med att han är besviken och hade hoppats på en tydligare upplösning med teknisk bevisning.

– Man har gett upp försöken om att hitta mordvapnet, men jag hade hoppats att det var det man skulle presentera, säger han.

– Man lämnar oss också med frågetecken kring om det fanns en konspiration. Det skingrar inte röken utan kommer leda till mer spekulationer.

Jonas Sjöstedt (V) tycker att det är bra att åklagaren presenterat mer fakta och större klarhet i ärendet, även om han beklagar att det aldrig kommer att kunna bli någon rättegång. Den utpekade Stig Engström är död.

Minns Palme-hatet

Samtidigt påpekar Sjöstedt att Sverige kan lära av den stämning som rådde före mordet.

– Det fanns ett Palmehat. Man sålde piltavlor med Palmes ansikte. Det var ett hat mot honom som var fruktansvärt och det är klart att människor som slukas upp av det hatet kan göra handlingar som är helt fruktansvärda. Oavsett att det inte blir någon rättegång är det en av lärdomarna, att det där hatet ska vi inte ha i svensk politik.

Publisert:

LÄS VIDARE