Intern kritik mot Löfven och S-ledningen: Har tappat greppet

Missnöjet växer och väljarna flyr Socialdemokraterna.

Enligt Aftonbladets källor börjar nu även Stefan Löfven ifrågasättas i partiet.

– Tidigare har det inte diskuterats. Folk är rädda att vara illojala och bli av med uppdrag. Nu har det förändras, säger en källa.

Hösten har varit allt annat än munter för Socialdemokraterna. En smärtsam kalldusch kom förra veckan då Sverigedemokraterna gick om partiet i Aftonbladet/Demoskops mätning.

Nästa kom i söndags då Stefan Löfven intervjuades i SVT:s ”Agenda”. Ett framträdande som flera dömde ut som katastrofalt.

Källor som Aftonbladet talat med menar att Stefan Löfven för första gången sedan han tillträdde 2012 börjar ifrågasättas internt.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

”Hur tänker Löfven inför 2021?”

Kritiken ljuder främst ute i kommunerna, enligt en S-källa.

– De finns de ute i landet som tycker det vore bra med en extrakongress. Vi har kongress 2021 och det finns funderingar om Löfven ska fortsätta då. Ska han inte det måste arbetet med att ta fram en ersättare börja nästa år. Frågan är hur tänker Löfven själv inför 2021? säger källan.

Efter söndagens intervju i ”Agenda” gick ingen ur Löfvens innersta krets ut och tydligt tog honom i försvar. Att många håller låg profil tolkas enligt Aftonbladets källor som att de inte vill riskera att ”smittas” av Löfvens kris – och därigenom bli omöjliga som nästa S-ledare.

Andra källor menar att krisen just nu främst handlar om missnöje med den politik som regeringen för till följd av Januariavtalet. Till exempel nedmonteringen av Arbetsförmedlingen och planerna på att slopa värnskatten. De dåliga siffrorna i opinionsmätningarna späder på detta, anser de.

Veteranen: Aldrig varit så illa ute

För några veckor sedan gick flera S-veteraner ut och slog larm om faran med Januariavtalet i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Jörgen Andersson, före detta riksdagsledamot och minister, var en av dem.

– Jag gick med i partiet 1965. Jag har nästan haft alla positioner i partiet som man kan ha. Jag har aldrig varit med om en tid då partiet är så illa ute som det är nu. Aldrig, säger han.

Går det att vända?

– Om ingenting görs, om man inte mobiliserar partiet i en stor framtidsdiskussion, då är jag mycket tveksam om det går att komma tillbaka.

”Har tappat greppet”

Är Stefan Löfven rätt person att leda partiet?

– Jag kommer inte lämna några avgångskrav i denna intervju. Jag kan bara konstatera att verkställande utskottet och partistyrelsen har tappat greppet. Stefan Löfven ingår i partistyrelsen och jag vill lägga ett kollektivt ansvar på dem.

Några källor framhåller att kritiken bör riktas mot en betydligt bredare krets än bara partiledaren. De menar att alla som ingick i gruppen som förhandlade fram regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna borde bära lika stor del av skulden. Namn som Tomas Eneroth, Ibrahim Baylan och Mikael Damberg nämns.

Riksdagsledamoten: Behövs förändring

Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) är tydlig med att S befinner sig i ett ohållbart läge och att det finns en brist på sjukdomsinsikt i partiet.

– När partistyrelsen träffas på fredag hoppas jag att de förstår att det behövs krafttag, säger han.

Är Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad rätt personer i ledningen?

– Det är partistyrelsen som äger den frågan. Men det är otvivelaktigt så att det behövs en förändring.

Stefan Löfven själv har tidigare sagt till Aftonbladet att han är kongressvald och planerar att sitta kvar mandatperioden ut, dessutom att han tar sitt ansvar för krisen.

– Partiledare har alltid det yttersta ansvaret, en ledare har alltid det. Jag står upp för det vi gör nu i Januariavtalet, som är bra. Därför att vi vet vad alternativet i svensk politik är, har han sagt.

Publisert:

LÄS VIDARE