Erik Ullenhag kandiderar till partiledare för Liberalerna

Utmanar Nyamko Sabuni om ordförandeposten

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Ambassadören och den tidigare ministern Erik Ullenhag vill bli partiledare för Liberalerna.

Det bekräftar han i en text på DN Debatt.

”Min övertygelse är att avtalet med S, MP och C ska hållas”, skriver Ullenhag.

Det har tisslats och tasslats i månader. På måndagskvällen kom så beskedet att den välkända L-profilen Erik Ullenhag ger sig in i striden om partiledarposten.

”Jag kandiderar till partiledare för Liberalerna för att göra vårt parti till en relevant politisk kraft som tar ansvar för att utveckla Sverige”, skriver Ullenhag på DN Debatt.

Han fortsätter:

”Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Vi har stora möjligheter. Men också mycket att ta tag i.”

Erik Ullenhag var integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering 2010–2014.
Foto: JERKER IVARSSON
Erik Ullenhag var integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering 2010–2014.

Står bakom Januariavtalet

I texten listar 46-åringen en rad utmaningar som han menar att landet står inför. Ullenhag skriver också att han ställer sig bakom Januariavtalet som Liberalerna ingick tillsammans med Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet.

”Min övertygelse är att avtal ska hållas. Det är inte bara en bra princip, det program som vi enats om innehåller dessutom bra liberala reformer.”

Liberalerna är splittrade i synen på överenskommelsen. Men även Ullenhags huvudrival, Nyamko Sabuni, har sagt att hon stödjer den.

– Om jag blir vald kommer jag att göra vad jag kan för att genomföra avtalet, sa Sabuni efter att hon tillkännagett sin kandidatur i april.

Avgörs i juni

Det var i februari som Jan Björklund meddelade att han tänkte tacka för sig efter tolv år som Liberalernas partiordförande. Hans efterträdare kommer att utses vid ett extra landsmöte i slutet av juni. Det innebär att den nykrönte L-ledaren kommer att göra sin debut under Almedalsveckan.

Ullenhag har starkt internt stöd. Han är en rutinerad politiker som anses stå för ett inkluderande ledarskap.

”Han är en god lyssnare och många vittnar om hans förmåga att möta både medlemmar och väljare”, skrev flera liberala lokalpolitiker i en artikel på Aftonbladet Debatt i april.

Klockan 10 på tisdagsförmiddagen håller Ullenhag en presskonferens i centrala Stockholm. Innan dess vill han inte kommentera sina partiledarplaner.

Publicerad:

LÄS VIDARE