EU-toppmöte i Göteborg i november

SAMHÄLLE

Ett EU-toppmöte kommer att hållas i Göteborg i november.

Samtliga regeringschefer i EU är inbjudna för att diskutera rättvisa jobb och tillväxt.

– I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Statsminister Stefan Löfven och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värdar för mötet som hålls den 17 november.

Alla stats- och regeringschefer är inbjudna, även Storbritanniens premiärminister Theresa May. Representanter från EU:s institutioner och från arbetsmarknadens parter kommer också närvara.

Temat för mötet är hur EU kan främja rättvisa jobb och tillväxt, något som ses som extra viktigt i en tid då unionen är under stark press inifrån efter brexit.

– Det finns en motreaktion mot den fria rörligheten. Det är viktigt att visa att man tar det här på allvar, att fri rörlighet kan gå hand i hand med social rättvisa och rättvisa arbetsmarknader, säger en regeringskälla.

Oroliga tider

Under mötet kommer inga beslut fattas, det ska i stället ses som ett tillfälle för EU-ledarna och de övriga inbjudna att diskutera frågorna.

– I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag. Därför borde vi alla prioritera ett mer socialt Europa med rättvisa arbetsvillkor, väl fungerande arbetsmarknader och en stark dialog. Och jag är övertygad om att vi kan ta viktiga steg för att nå de här målen under toppmötet i november.

Senast det hölls ett EU-toppmöte i Göteborg var 2001. Mötet, som hölls i Svenska mässan har, har främst blivit ihågkommet för våldsamma motdemonstrationer och kravaller mitt i centrala staden. Den här gången hålls toppmötet i Eriksbergshallen.