Mejla

Lena Mellin

Kinberg Batras plan ser ut att haverera

Anna Kinberg Batra spelar mycket högt – men ser ut att förlora.

Centern säger nej till att utmana Stefan Löfven om regeringsmakten.

Därmed har Moderatledarens auktoritet kraftigt undergrävts.

På en presskonferens i förmiddags i riksdagen meddelade Moderaternas Anna Kinberg Batra att hon tvärvänt. Från att så sent som förra veckan hävdat att det inte blir något gemensamt budgetförslag från de fyra borgerliga partierna före valet så hävdar hon nu motsatsen.

Hon vill att Alliansen så snart som möjligt presenterar ett gemensamt alternativ till regeringen och Vänsterpartiet. Det betyder i klartext att hon vill utmana Stefan Löfven om regeringsmakten.

Skulle Alliansen presentera ett gemensamt budgetalternativ i höst är det troligt att det skulle få stöd av en majoritet i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna med all sannolikhet skulle rösta för det. I så fall upprepas dramatiken från hösten 2014 då regeringens budget föll och Stefan Löfven aviserade att han tänkte utlysa nyval.

Det avvärjdes av den märkliga Decemberöverenskommelsen, DÖ, som imploderade efter bara tio månader.

Lööf säger nej

Men hennes plan ser ut att haverera. Centerledaren Annie Lööf sade 1,5 timme efter Anna Kinberg Batras dramatiska besked att de inte vill medverka till att kasta in Sverige i en regeringskris i en redan orolig tid. Hennes parti vill inte att Alliansen presenterar ett gemensamt budgetalternativ i höst och därmed, sannolikt, kastar ut Stefan Löfven från Rosenbad.

Men Anna Kinberg Batra gav ytterligare ett dramatiskt besked. Hon säger nu att det ska föras samtal mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Det förekommer visserligen redan nu men utan officiell sanktion från partiledningen.

Det betyder att Sverigedemokraterna tar ett steg ut ur det kylskåp där de placerats av de andra riksdagspartierna. Det måste vara Jimmie Åkessons gladaste stund på mycket, mycket länge.

M-ledaren pressas av intern kritik

Anna Kinberg Batras helomvändning beror på att hon pressats hårt av interna kritiker som inte förstår varför partiet inte utnyttjar situationen och fäller regeringen. Det är högermajoritet i riksdagen men i Rosenbad sitter en vänsterstödd regering. Uppenbarligen blev kritiken till sist henne övermäktig.

Nu kan hon skylla på de andra partierna i Alliansen att regeringen ser ut att sitta säkert i sadeln fram till valet. Den interna kritiken kan alltså styras bort från Anna Kinberg Batras egen person till de andra partiledarna i Alliansen.

Trots det är resultatet av Kinberg Batras höga spel att hennes auktoritet som alliansledare kraftigt har undergrävts. Var det verkligen värt priset?

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert: