Spelet om regeringsmakten

Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda regering

Av: 

Jonathan Jeppsson

Pär Karlsson

John Granlund

Gustaf Tronarp

SAMHÄLLE

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda regering.

Det meddelade han efter sitt möte med talmannen på söndagseftermiddagen.

– I nuläget saknas förutsättningar för att leda en sådan regering som jag undersökt förutsättningar för.

Ulf Kristersson meddelar efter sitt möte med talmannen att han ger upp sitt första försök att bilda regering.

– Jag har prövat de möjligheter som jag i nuläget ser behöver prövas, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

– Nu har jag gjort i den här omgången vad jag kan göra. Då är det inte längre jag som har ansvar för processen. Jag kan bara säga att mina förslag står kvar på bordet, jag drar inte tillbaka någonting.

Beskedet kommer efter en turbulent helg då Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) kallade till pressträffar med kort varsel. Båda partierna deklarerade då att de säger nej till M-ledaren Ulf Kristerssons nya förslag, som han publicerade på Facebook i fredags

– Stämningen har löpande i våra samtal varit god. Vi skiljs som vänner. Det måste man kunna göra när man vill samarbeta.

– Jag tycker att det var beklagligt att vi landade här. Vi försitter en unik möjlighet att skapa en ny regering och en ny politik. Det tycker jag är dumt och dåligt men det förändrar ingenting i min fullständiga tilltro både till Alliansens politiska principer och våra praktiska politiska lösningar, säger

Under de senaste veckorna har Ulf Kristersson upprepade gånger sagt att han vill gå ”ända in i kaklet” för att få igenom en alliansregering. Den punkten betraktar han nu som nådd.

– Jag har gjort allt jag kan och vill göra för att sondera en regering som står för Alliansens politik som jag både kan och vill leda, ja, det är in i kaklet.

Uppmaningen: Dra tillbaka förslaget

Strax innan lördagens pressträff publicerade Jan Björklund ett debattinlägg hos Aftonbladet, där han meddelar att han inte tänker stödja en M-KD-regering.

”Från Liberalernas sida vill vi att Alliansen håller samman och att de blocköverskridande alternativen prövas mer på djupet. Vi är därför inte beredda att släppa fram en M/KD-regering. Om en omröstning tvingas fram innan andra alternativ är prövade, så kommer Liberalerna att rösta nej”, skrev Jan Björklund.

Annie Lööf uppmanade Ulf Kristersson att dra tillbaka sitt förslag och sa samtidigt att hon inte uteslöt att sätta sig i en S-ledd regering.

– Om det innebär en samlingsregering med flera partier från Alliansen, sa Centerledaren.

”Helt ovetandes”

Efter lördagens pressträff stod det också klart att Alliansledarna är oense huruvida Ulf Kristersson informerade de övriga om att han tänkte publicera Facebook-inlägget. 

Jan Björklund hävdar att han var helt ovetandes om publiceringen. 

– Vi skulle i lugn och ro diskutera det här och återkomma på måndag. Att det skulle ligga på Facebook visste jag inte, sa Björklund på lördagen, vilket kraftigt tillbakavisades av andra allianskällor.

På söndagen försvarade dock Ulf Kristersson sitt agerade.

– Jag valde att publicera mina förslag offentligt, jag ville vara transparent. Det skedde efter kontakter med mina allianskollegor, 

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Ulf Kristersson

Andreas Norlén

AB Voice

Annie Lööf

Alliansen

Jan Björklund