”Märkliga saker sker just nu”

Av: Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
Juholts Facebook-meddelande.
Juholts Facebook-meddelande.

Här är Håkan Juholts nya dundertabbe.

I lördags kväll talade han ut på Facebook – för att ångra sig dagen efter.

– Det är väldigt, väldigt märkliga saker som sker just nu, säger pr-konsulten Niclas Lövkvist.

Efter en blixtinkallad presskonferens på fredagen gjorde sig Håkan Juholt oanträffbar för medier. Först sent på lördagskvällen kom ett livstecken från S-ledaren: en kommentar på hans officiella Facebook-sida som skrevs av Juholt på en mobiltelefon. I kommentaren skrev han bland annat att han betalat tillbaka ”det kvällstidningarna tyckte jag borde göra”.

Men när Juholt i går valde att göra en intervju med nyhets-byrån TT ångrade han sin Facebook-kommentar:

– Det var dumt.

”Allvarligt kris”

Pr-konsulten Niclas Lövkvist instämmer:

– Det var omdömeslöst gjort och jag tror det handlar om att han känner sig extremt pressad. Han fiskade efter någon slags bekräftelse och en klapp på axeln, säger Niclas Lövkvist.

Statsvetaren Katarina Barrling Hermansson tycker att Juholts kris är allvarlig:

– Det är särskilt känsligt eftersom Juholt har ansträngt sig för att frammana bilden av sig själv som en traditionell ledare för den gamla hederliga socialdemokratin, som man förknippar med ”gör din plikt, kräv din rätt”, men som man inte förknippar med särskilda privilegier, säger hon.

”En mardröm”

Även pr-konsulten Paul Ronge anser att S-ledaren befinner sig i en allvarlig knipa:

– Det får inte hända mer nu. Det här är en politikers mardröm – det vill säga anklagelser om girighet. Och det tror jag just nu är 10 000-kronorsfrågan: har han klantat sig eller har han varit girig? Det är vad folk tror om detta som avgör vad som händer, säger Ronge.

– Om han överbevisas och det visar sig att han fått information om detta redan 2009 då är krisen jätteallvarlig. Det enda som stöder honom då är att sossarna inte orkar. Det är ett mardrömsscenario att kämpa fram en ny partiledare igen efter sex månader.

Publicerad: