Juholt välkomnar förundersökning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En förundersökning har inletts om misstänkt bedrägeribrott mot S-ledaren Håkan Juholt, uppger Åklagarmyndigheten.

Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten för korruption, har överlämnat ärendet till riksenheten för polismål, som även handlägger misstänkta brott av riksdagsledamöter.

Håkan Juholt säger i ett pressmeddelande att han välkomnar förundersökningen.

"Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt", säger han.

Han uppger även att han tänker samarbeta fullt ut med utredarna.

"Under utredningen kommer mitt juridiska ombud advokat Hans Strandberg att ge alla kommentarer i ärendet", säger han vidare.

Bakgrunden är följande: Riksdagsledamöter får ersättning för dubbelt boende om de har en övernattningslägenhet i Stockholm. Om bostaden delas står riksdagen för halva hyran.

Håkan Juholt är skriven i Oskarshamn och har sedan 2007 fått full ersättning för en fyrarummare i södra Stockholm, trots att han delar den med sin sambo.

Juholts förklaring har varit att han inte känt till reglerna och att han inte reflekterat över om det är rimligt att skattebetalarna ska stå också för sambons del av hyran.

Hans Strandberg, Håkan Juholts advokat, påminner om att det måste finnas uppsåt för att något ska kunna anses vara bedrägeri. Strandberg har också på måndagen fått en översiktlig beskrivning av Juholt om händelserna.

– Då har jag fått klart för mig att underlaget för de här utbetalningarna som han har skickat in har varit hyresavier där både han och hans sambo står som hyresgäster, kontrakt på lägenheten där båda står som kontraktsinnehavare. För mig låter det lite märkligt, att man gör det om man vet att man inte är berättigad till fullt bidrag och avsiktligt försöker få fullt bidrag, säger Strandberg.

– Det verkar vara ett konstigt sätt att luras på, fortsätter han.

I helgen rapporterade Aftonbladet, med hänvisning till källor, att Juholt redan vid en internrevision 2009 uppmärksammats på att han fått ut för mycket pengar för sitt boende från riksdagen.

Men det förnekade han i en exklusiv intervju med TT i går.

– Det är lögn, sade Håkan Juholt om att han redan 2009 skulle ha förstått att riksdagens bostadsbidrag var för stort.

Även Socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström förnekar att det 2009 skulle ha gjorts en genomgång av Juholts kostnadsersättningar från riksdagen för att kunna fastställa avgångsvederlaget från partiet efter att Juholt avgått som biträdande partisekreterare.

– Förundersökningen inleddes av polisen i fredags. Varför vet jag inte, säger chefsåklagare Alf Johansson till TT.

Johansson beslutade i fredags att göra en förutredning mot bakgrund av vad som kommit fram i medierna om Juholts hyresersättning. Först i dag, måndag, såg han att en förundersökning redan hade inletts vid bedrägeriroteln i Stockholm.

– Vi tog över förundersökningen och utan några andra åtgärder sparkade vi över den till polismålsenheten. Jag kunde konstatera att de misstankar som kan tänkas finnas i det här ärendet tillhör inte primärt vårt verksamhetsområde, säger han.

Överåklagare Björn Ericson, åklagare på riksenheten för polismål, tar över ärendet.

TT

Publicerad: