Håkan Juholt: Jag har gjort fel

Aftonbladet rapporterade direkt

Aftonbladet avslöjade i dag att Håkan Juholt har låtit riksdagen stå för hela hyran i Västertorp, trots att han delar lägenheten med sin sambo.

Nu säger partiledaren att han ska betala tillbaka vartenda öre. Idag.

– Jag har gjort fel. Det här ska korrigeras i dag, säger Juholt.

Håkan Juholt är folkbokförd i Oskarshamn men bor större delen av tiden med sin sambo Åsa i en hyresfyra på 100 kvadratmeter i Västertorp i Stockholm.

Lägenheten har Juholt anmält som ”övernattningsbostad” till riksdagsförvaltningen, utan att tala om att också hans sambo bor där.

Höll presskonferens

Det har gett Juholt 6 571 kronor i månaden i hyresersättning – sammanlagt 180 000 kronor sedan juni 2009 till september i år.

Enligt dokument som Aftonbladet tagit del av kan han krävas på minst 90 000 kronor.

Klockan 10.00 i dag mötte Håkan Juholt pressen på Socialdemokraternas partikansli.

Ett 20-tal journalister var på plats när Socialdemokraternas partiledare kommenterade Aftonbladets avslöjande.

"Ska korrigeras i dag"

– Jag bryter vårt VU-möte för att kommentera detta. Jag har trott att jag har gjort rätt. Jag har trott att det inte funnits några tveksamheter, inledde Juholt med att säga.

– Jag har skriftligen meddelat att jag bott där. Jag har i alla sammanhang sagt att jag bott i en lägenhet med Åsa i Västertorp. Vad jag inte har gjort är att jag tagit del av reglerna.

Håkan Juholt säger att det inte är fel på regelverket, att det var hans sak att ta reda på vad som gällde och att han inte gjort det.

– Det här ska korrigeras redan i dag, säger Håkan Juholt.

– Jag kände inte till att det endast utgår halv ersättning om man bor två i lägenheten, säger Juholt.

"Jag har gjort fel"

Han menar att reglerna är solklara, det är han som har gjort fel, men inte medvetet.

– Jag har inte chansat och bluffat för att tjäna några kronor, säger han.

Många journalister på plats undrade om han inte fann det märkligt när han kryssade i rutan som gav honom ersättning för hela hyran.

– Ingen är felfri, den som är det kan kasta första stenen. Jag skulle självklart känt till detta, jag gjorde det inte, säger Håkan Juholt.

– Jag har gjort fel. Jag hade inte tagit del av informationen att det utgår halv ersättning om man är två, det borde jag ha gjort, säger han.

Allt ska betalas tillbaka

Håkan Juholt säger att han nu ska betala tillbaka alla pengar.  Idag. På ett eller annat sätt säger han, hur stort belopp det än rör sig om.

– Alltihop, vartenda öre.  Det belopp vi får i dag ska betalas in.

Hur besvärande är det här för dig?

– Jag önskar att jag vore felfri. Jag har gjort ett fel men utan uppsåt. Jag har skriftligen meddelat riksdagsförvaltningen att vi är två som bor i lägenheten och jag har gjort det varje år. Jag lägger inte skulden på någon annan.

Hur skadar det här dig personligen?

– Det skadar nog oss politiker som kollektiv, att vi gör allt för att roffa åt oss. Men jag har inte gjort det här med uppsåt. Jag har inte gjort något för att dölja att vi är två som bor där.

Han avslutade presskonferensen med att säga ännu en gång att han inte försökt att dölja något.
 

Publisert: