Maktbråk i natt mellan Kristersson och Löfven

Sent i natt bråkade Stefan Löfven och Ulf Kristersson om vem som ska ha rätt att bilda regering efter valet.

Anklagelserna haglade.

– Jag tycker att det är en mycket maktfullkomlig grundinställning, säger Kristersson.

– Det maktfullkomliga är väl rimligen om man säger att ”det är så viktigt för oss att ha blockpolitik och att även om vi blir mindre ska vi ändå bilda regering”, säger Löfven.

Sent i natt, efter utfrågningen i TV4, hettade det återigen till rejält mellan statsminister Stefan Löfven (S) och hans utmanare Ulf Kristersson (M).

Under måndagskvällen hade Löfven skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter där han gav beskedet att han står till förfogande att leda en koalitionsregering efter valet på söndag.

Han upprepade sitt mantra om att blockpolitiken måste brytas.

Det hela sker i ett läge där inget av de traditionella blocken är i närheten av att nå egen majoritet efter valet, och då ingen vill regera ihop med Sverigedemokraterna som återigen kommer bli vågmästare.

Under utfrågningen anklagade de båda varandra för att vilja styra Sverige - oavsett hur valresultatet blir. Efteråt sa Ulf Kristersson att Löfven och hans parti lever kvar i en tro att de alltid ska styra.

– Jag tycker att det är en mycket maktfullkomlig grundinställning. Det är som S inte har tagit in att de numera är ett parti som ligger en bit över 20 procent, inte på 50 procent, säger han.

”Alliansen ska söka förtroende”

M-ledaren säger att Alliansen, som större än S och den nuvarande regeringen, är den naturliga regeringsunderlaget eftersom det inte presenterats något alternativ på vänsterkanten.

– Jag tycker att Alliansen ska söka förtroende för att bilda en regering. Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensamt vill stoppa den regering, då har skapat en ny majoritet. Men då bör de säga det före valet.

Spelar det någon roll om V, MP och S tillsammans blir större än Alliansen?

– Nej, men det är klart att de då kan försöka bilda en gemensam regering och pröva om det går. Vi behöver göra rent bord i svensk politik. Det finns inget stöd för den nuvarande regeringen, den borde aldrig ha bildats över huvud taget.

– Jag är helt medveten om att vi har ett komplicerat parlamentariskt läge. Men Alliansen är det största regeringsbärande alternativet.

Han slog också fast att den nuvarande regeringen kommer att röstas bort, om Löfven inte väljer att avgå själv.

Löfven: Kristersson agerar maktfullkomligt

Statsministern slog tillbaka:

– Vi är skyldiga att ta hand om ett valresultat på bästa möjliga sätt och det jag säger är att vi bör bryta blockpolitiken, men är det så att de borgerliga står absolut fast vid blockpolitiken är det rimligen inte det minsta alternativet som ska bilda regering, det tycker jag är rätt enkelt.

Han menar i stället att Kristersson är den som agerar maktfullkomligt.

– Det maktfullkomliga är väl rimligen om man säger att ”det är så viktigt för oss att ha blockpolitik och att även om vi blir mindre, som Kristersson sa, ska vi ändå bilda regering”. Det är väl, om något, maktfullkomligt? 

– Jag vill inte ha blockpolitiken och jag sträckte ut handen till de fyra borgerliga efter förra valet, då vi var större som block, och frågade om vi kan hitta något sätt att samarbeta. Blir vi större nu så kan jag fortfarande sträcka ut handen och se om det finns något sätt att bryta blockpolitiken. Vi behöver mer av samarbete i svensk politik.

Publisert:

LÄS VIDARE