Låst läge om regeringsbildningen i SVT:s slutdebatt

Två dagar till valet – inga nya besked i regeringsfrågan

Reporter: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Varken Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Ulf Kristersson vek en tum gällande regeringsbildningen i SVT:s slutdebatt.

– Jag kommer kämpa in i kaklet för att få igenom vår politik, dundrade M-ledaren.

– Jag är inte skyldig er någonting, sa statsministern.

Mot slutet av debatten beskrev MP:s Isabella Lövin regeringen som ”välfungerande” – och möttes av hånskratt.

SVT:s slutdebatt på fredagskvällen avslutades med en diskussion om regeringsfrågan. Det blev inte så många nya besked från partiledarna – snarare grävde de sig djupare ner i sina befintliga skyttegravar.

Alliansen kommer att ge ett gemensamt besked när vi har valresultatet i vår hand. Men så länge det inte finns en majoritet som kan fälla Alliansen så kommer jag kämpa in i kaklet för att få igenom vår politik, sa Moderatledaren Ulf Kristersson.

– När Stefan Löfven och Jimmie Åkesson förenar sig för att stoppa oss, då ger jag mig. Men det vore klädsamt om väljarna fick det beskedet innan valet.

Några sådana svar kom dock inte från statsministern. I stället sa han:

– Den som vill bilda regering måste få igenom sin budget och sin politik igenom riksdagen. Jag är inte skyldig er någonting, men om de kan få igenom sin politik så är det det som gäller.

Löfven pressade Lööf

Stefan Löfven pressade Centerledaren Annie Lööf på frågan om hur hon skulle ställa sig till en regering ledd av Ulf Kristersson som är beroende av Sverigedemokraterna.

– Ulf Kristersson har varit tydlig med att han är Alliansens statsministerkandidat och att han inte vill regera med Sverigedemokraterna, sa Lööf.

Löfven beskyllde också sina politiska motståndare för att vilja styra landet även efter en valförlust.

– Ni ska bilda regering även om ni blir mindre. Det är helt ologiskt.

Åkesson: ”Bara käbbel”

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson lånade ett uttryck från Stefan Löfven när han beskrev diskussionen.

– Ärligt talat, det här är bara käbbel. Den som vill ha förändring kan inte rösta på något av de andra partierna. Ju större vi blir, desto mer inflytande kan vi få.

Isabella Lövin.
Foto: Lotte Fernvall
Isabella Lövin.

Mot slutet av debatten hånskrattade Alliansens partiledare åt Miljöpartiets Isabella Lövin. Detta efter att hon sagt att det går bra för den nuvarande regeringen.

– Den som vill avsätta en väl fungerande regering måste ha svar på vilken regering man vill bilda, sa Lövin.

Publicerad: