Stefan Löfven

Löfven på scen med världsstjärnan

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Statsministern personligen inbjuden Talar om vatten och jämlikhet

Stefan Löfven ska dela scen – med superstjärnan Beyoncé i New York.

Statsministern är personligen inbjuden av Coldplay-sångaren Chris Martin för att tala på en musikfestival i Central Park nästa lördag.

– Han kommer att visa på Sveriges stora åtagande att tillsammans med övriga världen bekämpa ojämlikhet. Och också tala om vikten av tillgång till rent vatten, säger hans pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin.

Nästa vecka reser fyra svenska ministrar till New York för att delta i ett globalt toppmöte och öppnandet av den allmänna debatten vid FN:s generalförsamling. Förutom Stefan Löfven följer också utrikesminister Margot Wallström, klimat- och miljöminister Åsa Romson samt biståndsminister Isabella Lövin med till USA.

Syftet med resan är de nya globala hållbarhetsmål som ska antas av alla FN:s medlemsländer.

Stefan Löfven kommer att hålla ett anförande på toppmötet, men också delta i seminarier och ha rundabordssamtal och bilaterala möten med andra länders regeringschefer. Dessutom kommer han att hålla ett tal i Central Park i samband med musikfesten och välgörenhetsarrangemanget "Global citizen festival" som hålls i anslutning till toppmötet. Festen ska sätta fokus på ojämlikhet i världen samt rätten till rent vatten och sanitetsmöjligheter.

Uppträder gör en rad världsstjärnor som är engagerade i frågorna och i publiken väntas 60 000 personer finnas.

140 miljoner timmar för vatten

Stefan Löfven har inbjudits personligen i ett brev från Chris Martin, sångare i brittiska rockgruppen Coldplay och en av förgrundsgestalterna för arrangemanget.

Bakgrunden ska vara att artisten ser Sverige som ett föregångsland när det kommer till såväl rent vatten som sanitetslösningar och jämställdhet mellan könen. Något han sägs brinna för efter en resa i Indien då han fick se hur hårt frånvaron av detta drabbar människor, och särskilt kvinnor.

Upp till talarstolen ska Löfven hälsas välkommen av skådespelerskan Salma Hayek. Men statsministern kommer också att dela scen med en av världens just nu hetaste artister, sångerskan Beyoncé Knowles, som kommer att sjunga i direkt anslutning till statsministerns tal.

Beyoncé är känd för sitt stora feministiskt engagemang och hon har tidigare bland annat frontat en sommarkampanj för H&M där delar av intäkterna gick till hjälporganisationen Water Aid. På sin Facebook-sida slår hon ett slag för Global Citizen med en text som säger att flickor och kvinnor ägnar 140 miljoner timmar varje dag till att hämta vatten, vilket hindrar dem från att på allvar delta i samhället.

trollpackat schema  Stefan Löfven och Emma Watson jobbar båda för ökad jämställdhet i den världsomfattande FN-kampanjen #HeForShe. Vid en presskonferens i januari möttes de och växlade några ord med varandra.
trollpackat schema Stefan Löfven och Emma Watson jobbar båda för ökad jämställdhet i den världsomfattande FN-kampanjen #HeForShe. Vid en presskonferens i januari möttes de och växlade några ord med varandra.

Talade med Emma Watson

Dan Lundqvist Dahlin, pressekreterare hos statsministern, säger att Stefan Löfven i sitt tal kommer att framhålla de åtaganden Sverige gör tillsammans med övriga världen för att bekämpa ojämlikhet:

– Och han kommer också att tala om vikten av tillgång till rent vatten.

För Stefan Löfven blir framträdandet i New York inte första gången han delar scen med världsartister.

Vid det ekonomiska toppmötet i schweiziska Davos höll han ett tal om jämställdhet och deltog i ett samtal med Harry Potter-stjärnan Emma Watson. Detta eftersom de båda är företrädare för kampanjen ”He for She” som syftar till att också män ska engagera sig för lika villkor mellan könen.

– Det är glädjande att se den svenska regeringens engagemang för allas rätt till rent vatten, sanitet och hygien. Dessa frågor är avgörande för jämställdhet och för kvinnors hälsa och säkerhet. Undertecknandet av de nya globala hållbarhetsmålen är en historisk händelse. Mål 6 om universell tillgång till just vatten och sanitet innebär att om femton år kan för första gången alla människor överallt ha tillgång detta mest basala, säger WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

New York

Beyoncé Knowles

Salma Hayek

Coldplay

FN, Förenta nationerna

Emma Watson