Ulf Kristerssons löfte i Partiprogrammet: ”Jag lovar att vi inte ska smutskasta”

avEmma Lindström, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Om mindre än ett halvår kan han vara statsminister.

På onsdagen var Moderatledaren Ulf Kristersson gäst i Partiprogrammet – Aftonbladets tv-show om politik.

– Jag lovar att vi kommer inte att smutskasta andra, säger M-ledaren i Partiprogrammet.

Under påskhelgen kom glädjande siffror för Moderat-ledaren Ulf Kristersson. Han inte bara toppade Aftonbladet/Inizios mätning om vilken partiledare som har högst förtroende – han ökade dessutom på siffrorna med tre procentenheter till 44 procent.

Samtidigt har Moderaterna haft några turbulenta veckor bakom sig, där kontroversielle riksdagsledamoten Hanif Bali fick lämna såväl partistyrelsen som Twitter efter att ha läckt en mejlväxling som han fått från högerpopulistiska Nyheter Idag.

I onsdagen visade en ny Inizio-mätning backade Moderaterna mest av alla partier i senaste Aftonbladet/Inizio-mätningen. Dessutom krymper gapet mellan blocken.

Viktigaste reformen

På frågan om vilken reform som Ulf Kristersson anser vara den viktigaste att genomföra svarar han ”integrationsreformer”.

– Kommer man in i vårt land ska man komma in i vårt samhälle, svarar Kristersson.

I Partiprogrammet backar Moderatledaren från det uttalande han tidigare gjort om lastbilschaufförer.

”Om du är lastbilschaufför och gillar ditt jobb, vad ska du då göra mer än sitta still och köra din lastbil så att du kan ha det här jobbet i många år?” sade han till Aftonbladet då.

– Jag har själv C-körkort och vet något om lastbilar och det var kanske ett dåligt exempel, säger Kristersson i programmet.

Han utvecklar resonemanget och säger att det var ett sätt att säga att om vi människor ska leva tills vi är 100 kan vi inte gå i pension vid 63,5 års ålder.

Sverigedemokraterna

Han säger att han inte vill att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna.

– Jag vill samarbeta, samtala och samregera med värderingsvänner som delar min grundläggande syn på politik och Sverige, säger Kristersson.

Han anger flera punkter som han anser att M och SD har olika värderingar kring – Sveriges roll i internationella sammanhang, EU-medlemskap, att hjälpa människor på flykt och Nato-samarbetet.

– Sen har jag all respekt för att väldigt många har röstat på Sverigedemokraterna – av ett enda skäl – för de var det enda partiet som ville prata om migrationsfrågor i förra valet. Det borde vi andra också gjort med våra utgångspunkter, säger han.

Smutskastning

Kristersson fick också frågor om smutskastningskampanjer. Han har tidigare efterlyst fler ”vuxna i rummet”.

– Vill vi ha en valrörelse där man bara kastar dynga sina motståndare i stället för att berätta vad man själv tycker – och svaret är nej – då kan vi låta bli att göra det.

M-ledaren menar att det finns ett gemensamt ansvar för att ryska botar och troll inte ska gå in och styra den svenska demokratin.

– Jag lovar att vi kommer inte ägna någon del av valrörelsen åt att smutskasta andra. Vi kommer att prata om vår egen politik, säger Kristersson.

Under kvällen hölls det även debatt om god ton i politiken med anledning av LOs valfilm som fått kritik för att brutalisera valrörelsen. Johan Ulvenlöv (LO) och Johan Ingerö (Timbro) diskuterade detta.

Partiprogrammet sänds live inför publik, onsdagar 19.00, på Scandic Malmen i Stockholm – dit alla är välkomna att mingla, möta makten och följa de heta debatterna direkt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM