Valet 2018

S-planen: Attackera Annie Lööf – om SD

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna ska sätta stenhård press på Annie Lööf i valspurten.

Inom Stefan Löfvens parti tycker man att hon kommer för billigt undan – om en Alliansregering med stöd av SD.

– Hon måste bekänna färg om hur långt hon är beredd att gå för att Ulf Kristersson ska bli statsminister, säger en S-källa.

Mindre än en månad återstår till valet den 9 september. Flera partier har ett utsatt läge, inte minst Socialdemokraterna och Moderaterna som aspirerar på statsministerposten men har svårt att lyfta i väljaropinionen.

SD i fokus

S väntas försöka locka väljare genom att trycka ännu hårdare på frågor som rör välfärd och pensioner den närmaste tiden. Annat som ska få stort utrymme i valspurten är vilken regering som ska bildas efter valet och om Sverigedemokraterna ska ges något inflytande, erfar Aftonbladet.

Stefan Löfven upprepade i sitt sommartal i Norrtälje på söndagen att S är den enda garanten för en regering där Sverigedemokraterna inte får makt.

– Jag kommer aldrig att göra mig beroende av SD, sa han bland annat.

Inom S finns en utbredd uppfattning om att M har närmat sig SD och kan tänka sig ett samarbete, trots att partiledaren Ulf Kristersson har avvisat detta. Utspel liknande gruppledaren Tobias Billströms nyligen tolkas som bevis.

Intensifierade attacker

Bland socialdemokrater finns också en irritation kring hur Annie Lööf (C) hanterar frågan om eventuellt stöd från SD för att göra en Alliansregering möjlig nästa mandatperiod.

Flera som Aftonbladet talat med framhåller att Lööf ”kommer för billigt undan” och inte pressas tillräckligt hårt om hur långt hon är beredd att gå för att Ulf Kristersson (M) ska bli statsminister.

– Hon får stå oemotsagd och säga att hon är garanten för att det inte blir något SD-inflytande. Men hur tänker hon sig då att en Alliansregering ska regera? säger en S-källa.

Inom S anses Jan Björklund (L) ha varit tydligare om var han står och därför planeras nu en offensiv som helt ska riktas mot C-ledaren. Under de närmaste veckorna ska S-attackerna mot Lööf intensifieras och komma från flera håll.

”Riskabel strategi”

Men planerna får inte tummen upp från alla inom S. Det finns de som menar att ökade attacker enbart kommer att gynna C och SD, genom att de två partierna får mer utrymme och därmed möjlighet att växa.

En socialdemokrat tror att strategin riskerar att slå tillbaka mot det egna partiet.

– Det är en riskabel chansning. Visst, det kan hända att det omfördelar lite röster från M till C och delvis splittrar Alliansen, men det lyfter samtidigt upp SD:s frågor i luften igen, nu när debatten faktiskt handlar om annat, som till exempel klimatet, säger hen.

Lööf har tagit avstånd

Annie Lööf har tidigare sagt att C aldrig kommer göra sig beroende av SD:s stöd och att hon föredrar samarbete med Stefan Löfven före Jimmie Åkesson. Partisekreteraren Michael Arthursson slog dessutom nyligen fast att C inte kan tänka sig någon samverkan med SD.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Val 2018 – här är de viktigaste nyheterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Annie Lööf

Jimmie Åkesson