Sjöstedts Erdogan-kritik mot Löfven: Det gör man bara inte

1 av 6
SAMHÄLLE

Nyheten Jonas Sjöstedt (v) levererade i ett soligt Malmö var klassiskt vänsterpartistisk – inför avdragsrätt för medlemsavgift till fackförbunden. Men det var Sjöstedts kritik mot regeringen som fick mest applåder.

– Den som har kvar sin politiska kompass skriver inte under Erdogans avtal med EU. Det gör man bara inte, sa Sjöstedt.

Under parollen "Bygg välfärd – inte murar" talade Jonas Sjöstedt (v) i Slottsparken i Malmö. Han riktade upprepade gånger hård kritik mot regeringen som han menar har övergivit asylrätten av rädsla för att förlora väljare.

– Vad någon väljer att göra när vinden vänder säger mycket om vem man är, sa Sjöstedt.

Avdragsrätt för facket

Nyheten Sjöstedt ville framföra är ett krav på att återinföra avdragsrätten för medlemsavgift i fackförbund. Det ska stärka arbetarnas inflytande och på så vis ska jobben  säkras, menar Sjöstedt.

– Alla ska ha råd att vara med i en fack på 25 procent av avgiften vilket skulle förening. Vi kommer driva frågan hårt i budgetförhandlingarna med regeringen.

Planen för detta sätts i verket med en skattereduktion på 25 procent av avgiften vilket skulle kosta 2,5 miljarder kronor om året.

Kritik mot Erdogan-avtalet

Stämningen i Slottsparken var hög och efter varje salva som Sjöstedt levererade mot regeringen applåderades det flitigt. Mest applåder rev han ner när EU:s behandling av Erdogan lyftes upp. Han kritiserade regeringen hårt för att man inte tagit ställning mot de villkor som Turkiets regering fått igenom i EU.

– Den som har kvar sin politiska kompass skriver inte under ett sådant avtal. Det gör man bara inte, sa Sjöstedt.