"Ojuste och osolidariskt"

Foto: TT
Riksdagsledamoten Jabar Amin (MP).
SAMHÄLLE

Riksdagsledamoten Jabar Amin går till hårt angrepp mot Isabella Lövin, som föreslås som nytt språkrör för Miljöpartiet.

"Det är ojuste och osolidariskt av Isabella Lövin (...) om hon nu under rådande premisser går med på att få omkull Åsa Romson för sin egen vinning", skriver MP-ledamoten på Facebook.

Det är dock en åsikt som motsägs av andra inom Miljöpartiet.

Det har stormat kraftigt kring Miljöpartiet de senaste veckorna.

När Isabella Lövin i dag föreslås som nytt språkrör, i stället för Åsa Romson, hoppas partiet kunna få arbetsro.

Men samtidigt kan utnämningen av Isabella Lövin - och det faktum att Gustav Fridolin fick stanna – få andra konsekvenser. I partiet har det blossat upp en diskussion om det faktum att ett uttalat feministiskt parti avsätter det kvinnliga språkröret efter en kris, men låter det manliga sitta kvar.

"Ojuste och osolidariskt"

Bland dem som kritiserar detta finns riksdagsledamoten Jabar Amin. På Facebook går han till kraftig attack mot hur Åsa Romson har behandlats av såväl Fridolin som av Lövin.

"Det är ojuste och osolidariskt av Isabella Lövin, som plockades in i regeringen av just Åsa Romson, om hon nu under rådande premisser går med på att få omkull Åsa Romson för sin egen vinning", skriver han på Facebook.

Jabar Amin menar också att den pågående krisen för partiet till största delen beror på Gustav Fridolin.

Dåligt omdöme

"Det är ojuste och osolidariskt att utnyttja Åsa Romsons tidigare svagheter för att putta henne åt sidan nu när den aktuella krisen huvudsakligen beror på det manliga språkrörets, Gustav Fridolin, dåliga omdöme", fortsätter riksdagsledamoten.

"Om byte ändå måste ske så kan vi inte, såsom några ha antytt, offra det kvinnliga språkröret för det manliga."

Aftonbladet söker Jabar Amin för en kommentar.

"Romson sa det bra själv"

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström håller dock inte alls med Jabar Amin.

– Jag tycker att Åsa Romson sa det ganska bra själv, i en intervju i SvD, hon sa att det inte kan vara ett feministiskt problem att en kvinna är bättre än en annan kvinna. Man måste bedöma efter en persons prestationer och det tror jag att valberedningen har gjort, säger Lidström.

– Det vore väldigt tråkigt om kvinnor resonerade så att man inte ska göra det som är bäst för partiet för att andra kommer skamma en då.

Hanna Lidström tror att Lövin och Fridolin kommer att bli ett bra språkrörspar.

– Jag tror de kommer visa ett tydlig ledarskap och prioritera klimatpolitik och öppenhet i Sverige högst, säger hon.

"Kritik har inte alltid med kön att göra"

Inte heller Magda Rasmusson, tidigare riksdagsledamot och språkrör för Grön Ungdom, tycker att det är rätt att bedöma utgång av MP:s valberedningsprocess utifrån att Romson är kvinna.

– Vi ska absolut ha ett feministiskt perspektiv när vi bedömer våra och andras företrädare. Ofta döms kvinnor hårdare. Men man kan inte alltid säga att bara för att man kritiserar en kvinna har det med könsstrukturer att göra, säger hon.

– Åsa Romson har tyvärr haft ett lågt förtroende länge och då blir det svårt att gå in i en valrörelse.

ARTIKELN HANDLAR OM