Anders Borg gick bakom ryggen på Reinfeldt

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Fredrik Reinfeldt har kallat ex-finansministern Anders Borg för "sin bror".

Men nu erkänner Borg hur han gick bakom ryggen på Reinfeldt under åren i regeringen.

– Jag brukade be mina medarbetare skriva långa listor på platser dit vi skulle åka och skicka till Fredrik, men sedan ställde vi in nästan allihop, säger Borg i SVT-programmet "Min sanning".

Den tidigare moderate finansministern Anders Borg, 48, är gäst i SVT:s "Min sanning" som sänds på söndag kväll.

I en öppenhjärtig intervju med programledaren Anna Hedenmo berättar han om livet som minister, men också om hur han lever i dag. Han är sambo med nya kärleken, pr-konsulten Dominika Peczynski, och jobbar med tillväxtfrågor på Kinnevik som ingår Stenbeck-koncernen.

Lurade statsministern

Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) berörs också i programmet.

Anders Borg berättar hur de snabbt fann varandra, trots stora olikheter där han själv är "rastlös" och Reinfeldt "lugnare".

Samtidigt erkänner Borg hur han brukade lura Reinfeldt.

Som en del av regeringen förväntades Borg möta väljare på gator och torg, men han tyckte genuint illa om den delen av uppdraget.

– När Fredrik Reinfeldt kom tillbaka från sådana resor var han uppåt och på, medan jag var precis motsatsen. Jag passar bättre att sitta i långa förhandlingar om tekniska frågor, säger han i "Min sanning", där han också konstaterar att han har en läggning som inte passar för en roll som partiledare.

För att slippa undan utarbetade dock Anders Borg en strategi för resorna.

– Jag brukade be mina medarbetare skriva långa listor på platser dit vi skulle åka och skicka till Fredrik, men sedan ställde vi in nästan allihop.

Därefter erkänner han för programledaren att han inte talat om för Reinfeldt hur han fuskade.

– Jag tror ärligt talat inte att han vet om i vilken utsträckning jag smet undan ifrån dessa resor.

"Vi pratar i munnen på varandra"

I SVT-programmet berättar Anders Borg också om sitt liv med nya kärleken pr-konsulten Dominika Peczynski. Han beskriver förhållandet som fullt av samtal – där det inte alltid är någon som lyssnar.

– Jag lever ihop med en person som är väldigt kunnig och har starka åsikter, så vi brukar säga att vi har ömsesidig rätt att sända och så får man se om någon vill motta, säger han och skrattar.

– Vi pratar i munnen på varandra oavbrutet.

Även dagens politiska klimat berörs i "Min sanning". Anders Borg framhåller bland annat att han tycker att M bör samarbeta mer med Socialdemokraterna i svåra frågor och nämner bland annat migrationspolitiken. Han ångrar Alliansens migrationsuppgörelse med Miljöpartiet om flyktingar och menar att de gröna har en "extrem" hållning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM