Reinfeldts bevis: Därför tjänar vi på invandring

Av: Olof Svensson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: TT
Fredrik Reinfeldt har släppt sin nya bok ”Nya livet”.

Invandring gör Sverige rikare, enligt Fredrik Reinfeldt.

I sin nya bok radar den förre statsministern upp flera argument för en öppen migrationspolititik.

"Många ropar på redovisning av invandringens kostnader, men förstår de vilka enorma förtjänster vi som land gjort tack vare att vår befolkning växer?" skriver han.

Fredrik Reinfeldt är i dagarna aktuell med boken "Nya livet". Den handlar om att vi måste ställa in oss på att livet kommer se annorlunda ut i framtiden. Eller som det står i undertiteln "Om att leva till 100, jobba till 75, börja om vid 50 och komma i gång vid 25".

I boken konstaterar Fredrik Reinfeldt också att Sverige och svenskarna måste vara öppna för invandring. Alternativet, att isolera sig från omvärlden leder till att utvecklingen stagnerar, skriver han.

Enligt Reinfeldt har invandringen sedan 1990-talet (nära två miljoner människor, enligt honom själv) haft en avgörande betydelse för att Sverige nu är ett ekonomiskt välmående land.

Använder sällan ekonomiska argument

Utan invandringen hade kommunerna haft svårt att klara välfärden, vi hade haft färre företag och våra bostäder hade varit mindre värda.

"I Sverige beskrivs ofta viljan till att öppna upp vårt land för människor på flykt som ett utslag av godhet. Det används sällan ekonomiska argument" konstaterar han.

Fredrik Reinfeldt hänvisar till flera forskare och ekonomier, bland annat Michael Clemens vid Centre for Global Development och Jean-Christophe Dumont vid Oecd. Slutsatsen är att efter 2020 kommer Europas arbetsmarknader och välfärdssystem att vara beroende av en ökad immigration. Annars kommer våra löner och pensioner att krympa på sikt, skriver Reinfeldt.

Sågar argumentation om dolda kostnader

"Det är anmärkningsvärt att de som vill stänga Sverige och hindra fler från att komma hit använder precis samma argument. De hävdar att det finns ohyggliga dolda kostnader förknippade med migration som aldrig redovisas, men som de anser sig veta existerar. Det går inte att hitta några seriösa rapporter eller någon seriös forskning som stödjer dessa teser" skriver han.

Fredrik Reinfeldt skriver vidare att han tror att många lägger fram hemmasnickrade ekonomiska argument mot invandring för att de i själva verket inte vill att människor av olika kulturer ska blandas. Hans möter detta med att konstatera att människor trots allt vill bo i samhällen som är öppna och fria, där det finns jobb och mångfald. Oftast handlar det om multikulturella städer, som till exempel Stockholm.

Boken "Nya livet" ges ut på Albert Bonniers förlag och presenteras på fredag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN