Lööf: Därför kallade jag Björklund "Hitlerhysterisk"

1 av 2
SAMHÄLLE

För tio år sedan kallade Annie Lööf Jan Björklund för "pekpinnefascist" och menade att han stod för en "Hitlerhysteri".

Vid partiledarutfrågningen i Aftonbladets tält i dag fick Annie Lööf förklara attackerna från förr på sin allianskollega.

– Det var väldigt hårda ord. Det här var ett uttryck för min ungdom, säger Centerledaren.

2006 hette Annie Lööf Johansson i efternamn, var Sveriges yngsta riksdagsledamot och drev en skarpladdad blogg där hon stundtals tog ut svängarna.

En av de som stod mest i skottgluggen var Liberalernas partiledare Jan Björklund.

”Endast Fp, med pekpinnefantasten Jan Björklund i spetsen, stödjer öppet SÄPOs nya spionmetod i skolorna...  När ska denna Hitlerhysteri sluta?", skrev hon bland annat.

"Väldigt hårda ord"

I dagens partiledarutfrågning i Aftonbladets tält i Almedalen kommenterade hon de tuffa attackerna mitten av 00-talet.

– Det var väldigt hårda ord. Det här var ett uttryck för min ungdom. Jag skulle inte uttrycka mig på det sättet i dag. Däremot var det ett sätt att förklara hur illa jag tycker om övervakning och pekpinnar. Jag tror på ett underifrånperspektiv, jag tror att man ska stärka lärare och elever genom att de ska få mer att bestämma om.

I dag beskriver hon samarbetet inom Alliansen som gott och är övertygad om att det inte blir några problem att förhandla fram en gemensam allianspolitik.

Ogillar ultimativa krav

Samtidigt sa hon sig förstå varför frågan ställs, med tanke på de utspel som partierna gör – senast i går meddelade Jan Björklund att Liberalerna inte tänker gå med på den försvarsöverenskommelse som de övriga borgerliga partierna slöt med regeringen i eventuell Alliansregering.

– Hade alla valt att göra som Jan Björklund hade det inte blivit en enda miljard till till försvaret. Vi såg till att det inte bara blev fyra miljarder, utan tio miljarder.

Hon säger sig också ogilla att villkorade krav ställs via medierna.

– Jag gillar inte ultimativa krav oavsett om det kommer från Liberalerna eller Moderaterna. Om alla ställer ultimativa krav innan behöver vi inte ha en förhandling. Det är det jag tycker är lite synd.

ARTIKELN HANDLAR OM