Löfven om SD-topparnas hån: Osmakligt och skamlöst

Av: Jonathan Jeppsson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

SD-topparna Kent Ekeroth, Linus Bylund och Jörgen Fogelklou spred en bild i sociala medier som användes för att ifrågasätta åldern på en 15-årig pojke med invandrarbakgrund.

Statsminister Stefan Löfvens riktar nu hård kritik mot SD:s riksdagsledamöter.

– Det är osmakligt och skamlöst att bete sig så mot en ung människa, säger han.

Det var i slutet av förra veckan som fem skolelever var med i en utfrågning av Gustav Fridolin (MP) i TV4:s Nyhetsmorgon. En av dem, en niondeklassare med invandrarbakgrund, såg äldre ut än de andra eleverna.

Tre tunga SD-politiker valde att sprida en bild på eleverna.

”Klasskompisar...” skrev  SD:s rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth när han publicerade bilden på Facebook.

"Låtsas vara 15"

I en kommentar skrev han att eleven valde att sitta i  tv och ”låtsas vara 15”, en anklagelse om att han ljög om sin ålder.

”Och nej, det är inte fel att 'hänga ut' för den här personen valde självmant att sitta i TV och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla”, skrev Ekeroth.

Statsminister Stefan Löfven säger att han reagerade starkt på SD-topparnas beteende.

– Det är osmakligt och skamlöst att bete sig så mot en ung människa. Att riksdagsledamöter kan göra på det sättet förvånar mig storligen.

"En ung människa"

Rektorn på pojkens skola har berättat att 15-åringen, efter spridningen av bilden, fått mejl med ”uppmaningar om att åka hem”.

– Det är en ung människa. Att hänga ut en ung människa på det sättet som man gör är osmakligt, säger Stefan Löfven.

I går intervjuade Aftonbladet partiledare Jimmie Åkesson om SD-topparnas uthängning av 15-åringen. Han kallade då deras agerande för "olyckligt".

– Det var olyckligt. Är man riksdagsledamot tycker inte jag att man ska vara så lättsinnig med vad man sprider. De som har gjort det har väl insett det, åtminstone Linus Bylund har väl pratat mer om det.

Pojken som hängdes ut är född 2001 och är 15 år gammal. Hans familj kom till Sverige när han var sex år gammal, har en av hans föräldrar berättat för Aftonbladet.

Publicerad: