Delmon Haffo får sparken direkt

avAnette Holmqvist, Kenan Habul, Olof Svensson, Oskar Forsberg, Pär Karlsson

Kallade ministern Annika Strandhäll för hora

1 av 7

M-tjänstemannen Delmon Haffo kallade ministern Annika Strandhäll för hora.

Och fick sparken – direkt.

– Det här är helt oacceptabelt. Tjänstemannen har fått lämna sin tjänst med omedelbar verkan, säger moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Haffo har även meddelat att han lämnar alla sina politiska förtroendeuppdrag.

Enligt Tomas Tobé är det "helt oacceptabelt" att uttrycka sig på det sätt som den aktuelle medarbetaren Delmon Haffo, tjänsteman på M-kansliet och lokalpolitiker för moderaterna, gjorde. Uttalandet föll i en direktsändning i Moderaternas egen kanal som Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora.

Partisekreteraren slår fast att medarbetaren därför måste lämna sin anställning.

– Jag tycker det här är helt oacceptabelt och vi har nu säkerställt att tjänstemannen fått lämna sin tjänst omedelbart, säger Tobé.

– Jag vill också personligen från Moderaternas håll be Annika Strandhäll om ursäkt.

Delmon Haffo fick därmed sparken från sin tjänst på M-kansliet på mindre än ett par timmar efter avslöjandet om hans uttalande.

"Oacceptabelt"

Enligt Tomas Tobé accepterar man inom Moderaterna inte ett sådant språkbruk som det Haffo använde. Partisekreteraren kommer därför att föra samtal med samtliga medarbetare om vad som gäller.

– Vi ska absolut kunna ha en hård politisk debatt i sak i Sverige, men det här är oacceptabelt, säger han.

Oskar Öholm, chefsombudsman för M i Stockholmsregionen, meddelar också att Haffo nu kommer lämna alla sina politiska uppdrag. Det innefattar posterna som kommunpolitiker i Salem, landstingspolitiker i Stockholms län, ordförande för Moderaterna i Salem och vice distriktsordförande i Muf Stockholm.

– Jag har precis pratat med Delmon och han har meddelat att han avser att lämna alla sina politiska förtroendeuppdrag som en konsekvens av det som har skett. Jag tycker det är bra att han gör det, det är väldigt allvarligt det han gjort. Jag blev chockad när jag såg detta, säger Oskar Öholm.

”Chockad och ledsen”

Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem, säger att han ”tar starkt avstånd från det som hänt”.

– Jag blev chockad och ledsen när jag såg detta och tar starkt avstånd från det som hänt. Vi ställer höga krav på våra förtroendevalda i Salem och jag ser mycket allvarligt på det här. Ett sådant agerande måste leda till allvarliga konsekvenser och Delmon Haffo har nu meddelat att han lämnar alla sina politiska uppdrag, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Haffo har även entledigats från sitt uppdrag i styrelsen för LSU, som samlar Sveriges ungdomsorganisationer. Det meddelar organisationen i ett pressmeddelande.

Efter händelsen kommer partisekreteraren Tomas Tobé kommer även att föra samtal med M:s kommunikations- och analyschef Per Nilsson, som ansvarar för den avdelning där Haffo jobbat.

Aftonbladet har sökt Nilsson, som hänvisar till partiets presstjänst.

På filmen där Haffo kallar Strandhäll för "hora" hörs också ytterligare M-tjänstemän som skrattar när uttalandet görs. Enligt Tobé är det i nuläget inte aktuellt att avsätta någon av dem.

Aftonbladet söker Delmon Haffo och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

– Just nu ger hon inga fler intervjuer. Vi hänvisar till Tomas Tobé, säger Ina Kokalari, på Moderaternas pressjour.