Då blir det nyval – om politikerna misslyckas

Extra val kan hållas den 7 april

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Om politikerna misslyckas med att bilda regering blir det extra val söndagen den 7 april.
Den rekommendationen gav Valmyndigheten när man i dag rapporterade till talmannen.
Kostnaderna beräknas till 346 miljoner kronor.

Efter två misslyckade försök att få fram en statsminister gav talman Andreas NorIén innan jul Valmyndigheten i uppdrag att börja planera för ett nyval, eller extra val som det egentligen heter. I dag gav man sina rekommendationer för när ett sådant skulle äga rum om även de två sista omröstningarna misslyckas.

Valmyndigheten rekommenderar söndagen den 7 april som ett väl avvägt datum för ett extra val, i förhållande till EU-valet den 26 maj. Man beräknar kostnaderna för valet till 346 miljoner kronor.

Omröstning i nästa vecka

Det är mindre än vad ett ordinarie val kostar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. En orsak är att det bara skulle handla om ett riksdagsval, inte val till kommuner och landsting.

– Jag har i dag tagit emot rapporten från Valmyndigheten om de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Min förhoppning är att vi inom en snar framtid kommer att ha en ny regering på plats, men om partierna inte agerar på ett sätt som gör att en statsminister kan väljas, är det viktigt för mig att ha en beredskap för att kunna fastställa datum för ett extra val, säger talman Andreas Norlén.

Den tredje statsministeromröstningen är planerad till 16 januari. Blir det en fjärde ska den äga rum 23 januari.

Extraval: Den 7 april skulle nyvalet avgöras
Foto: Hanna Franzén/TT
Extraval: Den 7 april skulle nyvalet avgöras
Publicerad:

LÄS VIDARE