M-profilen vill öppna för förhandlingar med SD: ”Trött på hyckleriet”

Benjamin Dousa uppmanar Moderaterna att samtala med Sverigedemokraterna

avGustaf Tronarp

Moderaterna borde börja förhandla med Sverigedemokraterna.

Det säger Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, till Dagens Industri.

– När Jimmie Åkesson ska ta en kopp kaffe i riksdagens kafeteria går folk från kön. Jag är så trött på det hyckleriet.

Experterna är överens: Efter höstens val har Sverige fått ett helt nytt politiskt landskap. Det innebär stora utmaningar för partierna, och flera av dem kämpar med inre slitningar.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Muf-ordföranden Benjamin Dousa.

I Moderaterna är relationen till Sverigedemokraterna en av de tuffaste knäckfrågorna.

”Ett enda stort hyckleri”

Till Dagens Industri säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa att han tycker att moderpartiet borde börja föra samtal med SD.

– Jag tycker att förhållningssättet till SD är ett enda stort hyckleri. Och det hyckleriet förekommer i alla partier, säger han.

– Alla anpassar sina förslag efter vad SD tycker, men när Jimmie Åkesson ska ta en kopp kaffe i riksdagens kafeteria går folk från kön. Jag är så trött på det här stora hyckleriet.

Kan bli högerns V

Enligt Benjamin Dousa kan SD på sikt komma att bli högerns motsvarighet till Vänsterpartiet, som Socialdemokraterna historiskt förlitat sig på för att kunna ta makten.

– Ingen borgerlig regering kommer någonsin kunna tillträda utan att tolereras av Sverigedemokraterna. Om det sker om två, fem eller tio år är svårt att sia om. Men det är ditåt vi är på väg, säger han till DI.

För Aftonbladet utvecklar Dousa sitt resonemang:

– Det är en sådan charad. Utåt ska partierna låtsas som att man inte vill ta i SD med tång, men man gör ändå allt man kan för att få parlamentariskt stöd av SD.

– Om partierna skulle bli tydligare så skulle det öppna för en bättre diskussion kring sakfrågor och politiskt innehåll.

Två linjer i borgerligheten

Muf-ordförandens ord väger tungt inom Moderaterna. Han sitter med i två av de tre grupper som ska analysera partiets valresultat.

I en tidigare intervju med Aftonbladet har Benjamin Dousa beskrivit de två linjer han ser i borglighetens inställning till Sverigedemokraterna: En vill bilda ett konservativt block och kan tänka sig att regera med SD, medan den andra inte ens vill göra upp i sakfrågor. Den sistnämnda strömningen är stark i Centern och Liberalerna.

Jan Björklund, avgående L-ledare, varnar Moderaterna för att inta en mer SD-vänlig linje.

– Det vore mycket bekymmersamt om de går åt det hållet, sa han till Aftonbladet i januari.