Efter våldet - Löfven kräver oberoende utredning

Dödsantalet stiger på gränsen mellan Gaza och Israel.

Statsminister Stefan Löfven (S) manar den israeliska regeringen till besinning och kräver att en oberoende utredning nu ser över de våldsamma händelserna.

– Våldet måste få ett stopp, säger han.

Antalet döda vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan fortsätter att stiga. De senaste dagarna har närmare 60 palestinier dödats och tusentals skadats i samband med våldsamma protester som sammanfallit med att USA flyttat sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

De allra flesta har dött efter beskjutning av israeliska styrkor.

Både Israel och USA beskyller islamistiska och terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, för våldet och säger att ett land har rätt att försvara sin gräns och sina medborgare.

Men samtidigt har omvärldens reaktioner gentemot Israel varit hårda. Amnesty International och FN samt flera tunga stats- och regeringschefer har fördömt det dödliga våldet mot demonstranterna. Bland dem Frankrikes president Emmanuel Macron.

Statsminister Stefan Löfven (S)
Statsminister Stefan Löfven (S)

Hård kritik världen över

Samtidigt har EU och Kina manat båda sidor till besinning.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) lade i dag stora delar av skulden på USA och dess president Donald Trump kopplat till flytten av ambassaden. Till TT säger hon:

– Alla varnade för det här och så gjorde man det i alla fall från USA:s sida. Så jag menar att USA bär ett väldigt stort ansvar. Och jag tycker inte att det finns så mycket anledning att fira när man sett att det är så många döda och så många människor skadade.

Efter ett möte i riksdagens EU-nämnd gav statsminister Stefan Löfven sin syn på det som just nu händer vid den israeliska gränsen mot Gaza.

– Jag tycker det är en fruktansvärd utveckling som vi har sett med alla dessa döda och många skadade människor. Det är med bestörtning som vi tar del av detta, säger han.

Både Tyskland och Storbritannien har i dag krävt en oberoende utredning av det som hänt. Och Stefan Löfven håller med.

– Jag tycker det är korrekt. Vi bör få till en oberoende utredning.

Löfven kräver oberoende utredning

Den svenska statsministern är, precis som Wallström, mycket kritisk över USA:s beslut att flytta sin ambassad till Jerusalem.

– Alla visste att om de gjorde det, så skulle det påverka. Frågan om Jerusalem är ytterst en fråga som världssamfundet har sagt ska avgöras i en slutförhandling mellan parterna. Att då ensidigt göra den här handlingen, det underlättar definitivt inte en lösning. 

Vad kan Sverige och EU göra?

– Det är att försöka vädja till parterna att inte eskalera detta. Våldet måste få ett stopp, vi kan inte se alla dessa döda människor. Israel måste tänka sig för. Man har rätt att försvar sin gräns ja, men det måste ske på ett proportionellt sätt enligt internationell lag. Det är befogat med en oberoende utredning.

Är du orolig för eskalerande våld?

– Jag är över lag orolig, ja. Hela Mellanöstern är så oerhört komplext. Vi har konflikten i Syrien och Israel/Palestina-konflikten, som nästan är som konflikternas moder, en så otroligt långvarig konflikt som ännu inte fått någon lösning. Vi har pratat om en tvåstatslösning, vi är långt ifrån det. 

– Vi har mängder med konflikter i det här området. Vi behöver fundera mer i världen på hur vi ökar den gemensamma säkerheten i stället för att öka antalet konflikter. 

Sverige är i dag det enda EU-land som erkänt staten Palestina. Det gjordes efter regeringsskiftet 2014 och har lett till en ansträngd relation mellan Sverige och Israel.

Publisert:

LÄS VIDARE