V-topp lämnar politiken

Hans Linde
Hans Linde

Vänsterpartiets toppnamn Hans Linde, 38, lämnar politiken.

Nu ger han sig in i kampen om att bli ny förbundsordförande för RFSU.

– Jag har suttit i riksdagen i elva år och nu har jag funderat på hur jag kan fortsätta mitt engagemang på andra arenor, säger han.

Runt om i partierna har arbetet inletts med att vaska fram de kandidater som ska stå på riksdagslistorna inför valet nästa år. Det står redan klart att KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson och Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl kommer att kandidera.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att Vänsterpartiets toppnamn Hans Linde går i motsatt riktning. Han meddelar nu att han ska lämna riksdagen och politiken, senast efter valet 2018.

Linde har samtidigt nominerats till ny ordförande för RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, och har valt att ställa upp som kandidat.

– Jag har träffat deras valberedning och sagt att jag står till förfogande i deras process när de ska hitta en ny ordförande. De befinner sig nu i sin process och det finns flera kandidater, säger han.

Kan lämna politiken redan i sommar

Om Linde blir vald på RFSU:s kongress i juni kommer han omgående att lämna sin riksdagsplats och alla sina partipolitiska uppdrag. Annars sitter han kvar fram till valet.

– Jag har under alla mina år i riksdagen jobbat väldigt mycket med frågor som handlar om aborträtt, rätten till sexualupplysning och preventivmedel, mödravård och HBTQ-frågor. I en tid där många av de frågorna är under attack vore det väldigt spännande och engagera sig mer i RFSU, den viktigaste sexualpolitiska rösten i Sverige, säger han.

V-toppen tycker själv inte att beslutet att lämna politiken är särskilt dramatiskt.

– Jag har suttit i riksdagen i elva år och nu har jag funderat på hur jag kan fortsätta mitt engagemang på andra arenor. I bland finns det en bild av att alla politiker vill vara kvar för evigt i riksdagen. Jag har alltid sett att mitt engagemang kommer vara livslångt. Men jag har aldrig tänkt tillbringa en livstid i riksdagen. Tre mandatperioder är en väldigt lagom tid.

”Blivit en mer självklar maktspelare”

Linde har under åren haft tunga uppdrag i V-ledningen. Han var gruppledare i rikdagen i sex och satt även med i partistyrelsen. Han säger själv att V har utvecklats rejält sedan han kom in i riksdagen 2006.

– Vi har blivit en mycket mer självklar maktspelare i Sverige. Vi har satt oss i en position där vi både kan få långtgående påverkan på budgeten samtidigt som vi på andra områden kan vara tydligt kritiska mot regeringen.

Under hösten 2011 var Linde en av de kandidater som kämpade om att bli ny partiledare efter Lars Ohly. När valberedningen föreslog Jonas Sjöstedt så valde dock Linde att dra tillbaka sin kandidatur.

Och i dag är han glad över att Sjöstedt blev den som tog över.

– Han visat att han har en modern och ödmjuk ledarstil, men han har också utvecklat V på flera områden med en tydligare grön profil. Jag hade gärna velat bli partiledare men i dag kan jag känna att jag är nöjd med att man valde Jonas.

Publisert: