MP störtdyker – får 2,5 procent i nya mätningen

Miljöpartiet störtdyker till 2,5 procent i Aftonbladet/Inizios väljarbarometer.

Partiet har nu tappat nästan två tredjedelar av sina väljare sedan riksdagsvalet.

– Väljarna har framför allt gått till Socialdemokraterna. Stefan Löfven har trätt fram som en statsman efter terrorattentatet, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Aftonbladet/Inizios aprilmätning är en beklaglig läsning för Miljöpartiet. Sedan krisen förra våren har partiet stått och stampat strax under fyraprocentsspärren.

Nu når MP det sämsta resultatet sedan Aftonbladet/Inizio inledde väljarmätningar – 2,5 procent. Det är en minskning med 0,6 procentenheter sedan förra månaden och en minskning med 4,4 procentenheter sedan riksdagsvalet 2014.

Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, säger att MP inte äger någon fråga som väljarna tycker är viktig. I partiets profilfråga, miljön, tycker väljarna att Centerpartiet är minst lika bra.

– Mandatperioden har präglats av stora kast, men för Miljöpartiet har det fortsatt ner. Förtroendet är dessutom lågt för både Gustav Fridolin och Isabella Lövin, säger hon.

Regeringskollegan Socialdemokraterna har desto större anledning att glädjas. I mätningen får partiet 28,3 procent. Det är den högsta nivån på två år.

S tar i huvudsak väljare från MP, men även från Vänsterpartiet.

Förslag om fotboja attraherar inte MP-väljarna

Mätningen är gjord efter terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april, vilket kan vara en del av förklaringen till Socialdemokraternas ökning, enligt Karin Nelsson. I en krissituation gynnas ofta det statsbärande partiet.

– Förtroendet för Stefan Löfven har inte varit på topp tidigare. Men nu har han trätt fram som en statsman. Men det brukar å andra sidan stabiliseras och klinga av ett tag efter att det har inträffat en kris, säger hon och fortsätter:

– Diskussionen om fotboja, som Miljöparitet föreslagit efter terrordådet, har däremot inte varit något som attraherat MP:s väljare.

Även inom Alliansen rör sig väljarna häftigt mellan de olika partierna. Centerpartiet får 12,5 procent, den högsta siffran sedan Aftonbladet/Inizio inledde mätningar efter riksdagsvalet 2014. Moderaterna fortsätter tappa och får 16,8 procent - den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes.

SD backar en procentenhet och ligger nu på 21,2.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad förklarar S ökning med att ”Stefan Löfven stått för ett tryggt ledarskap i en för Sverige mycket svår tid”, något som väljarna uppskattar.

– Samtidigt har vi också genomfört vår kongress och beslutat om nya riktlinjer för Sverige. De står för en klassisk socialdemokrati med ordning och reda, som utvecklar den svenska modellen och står upp för en stark välfärd, säger hon.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger:

– Det är så klart inte kul att se den här sortens siffror, men än är det över ett år kvar till valet.

Hon tillägger att MP har presenterat mycket klimatpolitik i vårbudgeten, och att partiet kommer fortsätta sin ”offensiv på området”.

– Jag räknar med att det ger resultat.

Publisert:

LÄS VIDARE