Löfven: Det kommer bli svårt att styra Sverige

SAMHÄLLE

Alliansen hotade i veckan med att fälla ett statsråd om inte regeringen drar tillbaka ett antal förslag om höjd skatt.

Det får Stefan Löfven att under söndagen gå till hård attack mot Moderaterna.

– Det är katastrofalt för det partiet. Ska vi ha den här principen framöver, kommer det att bli mycket, mycket svårt att styra landet , säger statsministern.

Foto: Andreas Bardell
Stefan Löfven gick till hård attack mot Moderaterna under sitt tal i Järva.

Statsminister Stefan Löfven är sist ut av partiledarna under politikerveckan i Järva.

Vid en pressträff presenterade han och utbildningsminister Gustav Fridolin en satsning på 1,5 miljarder på att utjämna olikheterna i skolan.

Efter pressträffen riktade han skarp kritik mot Moderaternas sätt att agera i samband med veckans hot om misstroendeförklaring mot en minister.

– De fyra partierna står och bråkar om vilken minister de ska ha ett misstroendevotum mot. Ska de dra lott? Vad är det frågan om? Det här är en mycket låg nivå.

Katastrofalt för det partiet

Statsministern beskriver Moderaternas svängningar i de olika turerna kring budgeten i som ”ett moras som är katastrofalt för det partiet”.

– Att moderaterna släpper principen om en sammanållen budgetprocess, det visar moraset i detta parti. Först talar man om att SD är ett rasistiskt parti – sen säger man att man ska samarbeta. Sedan säger man att man vill lägga ett samlat budgetförslag, vi ska inte ha några utbrutna förslag - och så gör man precis det. Sen säger man att man inte ska några misstroendevotum, det är inte rätt väg - sen säger man att det är precis det det är, säger Stefan Löfven.

Omöjliggör för minoritetsregering

Stefan Löfven menar att Sverige kommer att bli mycket svårt att styra med minoritetsregeringar i framtiden.

– Det är mycket tråkigt för svensk politik. De omöjliggör för en minoritetsregering. Det är så erbarmligt dålig nivå. Det är oansvarigt. Jag förstår att man har olika uppfattningar i sakfrågor.

Du sa tidigare i veckan att regeringen står i mitten i svensk politik. Du fick kritik av Jonas Sjöstedt här under politikerveckan, för att du svängt för mycket högerut. Står socialdemokratin till vänster eller i mitten av svensk politik?

– Vi står i mitten av svensk politik. Vi är beredda att diskutera över blockgränsen hur vi ska ta oss framåt. Vi måste ha en samlande kraft i mitten som tar ansvar.

Stefan Löfven håller sitt tal från politikerveckan i Järva 18.30.

ARTIKELN HANDLAR OM

Järva