Förslaget som ska befria oss från arbete

1 av 2 | Foto: TT
Flera djärva motioner ska behandlas på Miljöpartiets kongress. På bilden: Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.
SAMHÄLLE

Pengar från bostadsräntor ska befria oss från arbete.

Att flyga ska bli så tråkigt att det blir en pina.

På Miljöpartiets kongress röstas det om flera djärva motioner.

Över 100 motioner kommer att behandlas när Miljöpartiet håller kongress i Örebro.

Huvudtemat är bostäder och miljö – men allt från förbud mot cigarettfimpar, tillåtande av aktiv dödshjälp och ekonomisk politik kommer behandlas.

Inte så sannolikt

En motion som stöds av Miljöpartiet i Skellefteå förespråkar ett helt nytt ekonomiskt system som bygger på basinkomst, eller medborgarlön.

En konsekvens av systemet är att banker inte längre behövs. I stället ska riksbanken tillhandahålla konto till alla invånare.

– Jag tror absolut det kommer bli en diskussion kring basinkomst. Men jag bedömer sannolikheten att motionen röstas igenom som ganska liten ändå, säger Rune Wästerby, som undertecknat motionen. 

Frigöra medborgarna från tvång

En annan motion behandlar frågan om bostadsräntor. Grundtanken är att förstatliga bostadslån – vilket i sin tur skulle ge 64 miljarder i intäkter till staten. Pengarna ska användas till en arbetsbefriande fond "som bidrar till att frigöra oss medborgare från tvånget att arbeta och ger oss frihet".

Partistyrelsen svarar att medborgarlön eller basinkomst redan har utretts och avslagits av partiet. Motionen om bostadsräntor och arbetsbefriande avslås också - med motiveringen att det är orealistiskt.

FAKTA

Fem motioner som sticker ut

Låt bostadsräntor finansiera fond för arbetsbefriande

Genom att förstatliga bostadslånen frigörs 64 miljarder kronor. Pengarna ska dels gå till en arbetsbefriande fond, dels till olika forskningsprojekt som syftar till att automatisera samhället - så vi slipper jobba så mycket.

Nöjesflygandet måste bli tråkigare

För att flygresandet ska minska föreslås en rad punkter som gör det tråkigare och mer omständigt att flyga. "Så här jobbigt som det kan kännas att möta en barsk amerikansk gränspolis för att komma in i USA, precis så jobbigt borde det också kännas för den som försöker lämna Sverige via flyg från en svensk flygplats" står det i motionen.

En ny penningreform

För att uppnå ett ekonomiskt system som inte är beroende av tillväxt och där man i stället tjänar pengar på att göra nytta bör Sverige införa "suveräna pengar". Det innebär att staten får ensamrätt att "skapa svenska kronor som digitala pengar fria från skuld och ränta" står det i motionen.

Ett nytt ekonomiskt system

Ett nytt ekonomiskt system måste införas, helst fredligt utan krig och revolution. Lösningen är en basinkomst. Det skulle innebära att banker inte längre behövs och att hela socialförsäkringssystemet kan läggas ner. Rut, rot eller Fas 3 kommer också försvinna, står det i motionen.

Förbjud alkohol på kongressen

Sedan flera år serveras inte kött på MP:s kongresser. Nu är det dags för nästa viktiga markering – att inte servera alkohol. Förslagets syfte är att belysa problemen med alkohol – men partistyrelsen anser däremot att många tycker det är trevligt med ett glas under kontrollerade former – även på kongressen.