Stefan Löfven lyfte fram feministiska profiler

Sparkade igång höstterminen med tal hos SSU

1 av 2 | Foto: TT
Stefan Löfven.
SAMHÄLLE

Stefan Löfven har sparkat i gång den politiska höstterminen med tal på SSU:s kongress.

Han framhöll vikten av mer feminism – och exemplifierade med hatet mot Zara Larsson.

Och citerade dessutom både Lena Dunham och Emma Watson.

Politiken har i stort sett legat nere sedan Almedalsveckan i juli, bortsett från en rad kortare inhopp.

Ny SSU-ledning

För Stefan Löfven startade arbetet med tal på SSU:s kongress i Västerås. Ungdomsförbundet har under helgen valt en ny ledning med Philip Botström som ordförande och Andrea Törnestam som förbundssekreterare. Även statsministern var som ung engagerad inom SSU.

Löfven framhöll i talet att flera av statsråden i regeringen har sin bakgrund i ungdomsförbundet. Och han slog också fast att SSU:s arbete i valrörelsen hade stor betydelse för valsegern i höstas.

"Mötte våg av hat"

Att SSU har valt temat "Jämlik framtid" för sin kongress var något som Stefan Löfven applåderade. Han framhöll kampen för minskade klyftor över världen och menade att jämlikhet är "utvecklingens motor".

– 80 personer äger i dag lika mycket som 3,5 miljarder. Hur kan en människa äga så mycket? Hur kan en människa äga så lite? sa han.

Löfven lyfte också fram vikten av en ökad jämställdhet mellan könen. Bland annat exemplifierade han med "den våg av hat" som sångerskan Zara Larsson drabbades av efter sitt feministiska sommarprat i radion.

– Bara för att hon påtalade ojämställdheten i musikvärlden, sa han.

Även skådespelerskan Lena Dunham från serien "Girls" nämndes av Löfven i samband med att han talade om kunskap och bildning:

– Låt oss vara förnuftiga och lägga till en åttonde dag bara för att läsa, citerade han.

Också Emma Watson, skådespelerska och FN-profil i feministiska frågor, lyftes fram. Löfven träffade henne i samband med Världsekonomiskt forum i Davos tidigare i år. I samband med mötet fick Löfven FN:s uppdrag att påverka män för mer jämställdhet.

Sommartalar

Stefan Löfvens arbete fortsätter i veckan bland annat med sommartal i Vasaparken i Stockholm. Parken ligger nära den lägenhet där Löfven tidigare bodde med hustrun Ulla. Paret är nu bosatt i statsministerbostaden Sagerska huset.

Under sommaren har det i ett flertal medier spekulerats kring att det kan bli en ombildning av regeringen som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Om det blir så är det troligaste tillfället för statsministern att presentera nya statsråd riksdagens högtidliga öppnande den 15 september.